Etusivu Vetoomus Venäjä: Radio-ohjelmassa keskustelusta vankilaan?

Venäjä: Radio-ohjelmassa keskustelusta vankilaan?

Toimittaja Svetlana Prokopjeva kommentoi radiolähetyksessä vuonna 2018 Venäjän turvallisuuspalvelun (FSB) aluetoimistossa tapahtunutta itsemurhaiskua. Lähetyksessä hän keskusteli nuorten radikalisoitumiseen johtavista syistä. Svetlana kertoi mielipiteensä siitä, että osasyynä voisi olla Venäjän viranomaisten laajamittainen kritiikin ja rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttaminen. Hän kehotti viranomaisia kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja yleistä oikeusturvaa.

Viranomaiset katsoivat Svetlanan kommenttien olleen “terrorismin puolustamista”. Nyt häntä uhkaa jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistus!

Oikeudenkäynti alkaa pian – vetoa kanssamme Svetlanan sananvapauden puolesta!

Arvoisa syyttäjä Igor Viktorovich Krasnov,

Vaadin, että

  • Rikossyytteet Svetlana Prokopjevaa vastaan hylätään ja häneen kohdistuva oikeusprosessi lopetetaan.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa 0. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 9327

93 %
025005000750010000

Svetlana Prokopjeva työskentelee toimittajana Radio Svoboda -radiokanavalla ja tekee yhteistyötä myös muiden uutismedioiden kanssa. Hän osallistui Eho Moskvy -kanavan radio-ohjelmaan marraskuussa 2018.

Ohjelmassa käsiteltiin itsemurhaiskua, joka tehtiin Venäjän turvallisuuspalvelun (FSB) aluetoimistossa Arkangelin kaupungissa marraskuussa 2018. Iskussa 17-vuotias Mihail Žlobitski tappoi itsensä ja haavoitti kolmea turvallisuuspalvelun virkamiestä.

Radio-ohjelmassa Svetlana esitti ajatuksen siitä, että nuorten radikalisoituminen voi johtua Venäjän viranomaisten pyrkimyksistä tukahduttaa kaikenlaiset kriittiset äänet ja mielenilmaukset.

5. helmikuuta 2019 viranomaiset avasivat rikostutkinnan Svetlanan kommenteista. Kommenttien katsottiin olevan “terrorismin puolustamista”. Seuraavana päivänä viranomaiset tekivät kotietsinnän Svetlanan kotiin. Hänen tietokoneensa, puhelimensa ja muu tietotekniikka takavarikoitiin. Useita kuukausia myöhemmin myös hänen pankkitilinsä jäädytettiin. Nyt, yli vuosi kotietsinnän jälkeen, Svetlana ei edelleenkään saa avata pankkitiliä tai matkustaa kotikaupunkinsa ulkopuolelle.

Svetlanaan kohdistuvat syytteet ovat täysin perusteettomia ja loukkaavat hänen oikeuttaan sananvapauteen.

Syyttäjä hyväksyi häntä vastaan nostetut syytteet 16. maaliskuuta 2020, ja hänen oikeudenkäyntinsä alkaa pian. Jos Svetlana todetaan syylliseksi, häntä uhkaa jopa seitsemän vuoden vankeustuomio tai kovat sakot.

Tekaistut syytteet ovat Venäjällä arkipäivää

Venäjän viranomaisilla on pitkä historia sananvapauden rajoittamisessa. Maa kontrolloi kaikkia tiedotusvälineitä ja syytteitä nostetaan erikoisin perustein. Esimerkiksi “HLBTI-propaganda”, “separatismin edistäminen” tai “uskonnollisten tunteiden loukkaaminen” kuuluvat kaikki viranomaisten syytepalettiin. Yksittäisiä toimittajia häiritään myös muilla tekaistuilla syytteillä. Näitä ovat esimerkiksi terrorismin rahoittaminen tai huumekauppa.

Ketään ei tule asettaa syytteeseen rauhanomaisesta mielipiteen ilmaisusta tai viranomaisten arvostelusta.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi oikeutta Svetlanalle!

 

PÄIVITYS: Svetlana Prokopjevan alustava kuuleminen pidettiin maanantaina 20.4.2020. Kuulemisessa varsinaista oikeudenkäyntiä päätettiin siirtää koronaviruspandemian takia. Oikeudenkäynti saattaa kuitenkin jatkua pian.

Seuraa meitä: