Etusivu Vetoomus Venäjä: Nuoret mielipidevangit vapautettava välittömästi!

Venäjä: Nuoret mielipidevangit vapautettava välittömästi!

Kolme nuorta tuomittiin vuosiksi vankeuteen rauhanomaisesta mielenosoituksesta. 18-vuotias Yan Sidorov ja 21-vuotias Vladislav Mordasov pidätettiin marraskuussa 2017, kun he olivat aloittamassa mielenosoitusta. He vaativat tukea tulipaloissa kotinsa menettäneille kaupunkilaisille. Yan ja Vladislav kertoivat, että heitä painostettiin allekirjoittamaan tekaistut tunnustukset kiduttamalla. Samana päivänä pidätettiin myös 18-vuotias Viacheslav Shashmin, joka ei ollut lähelläkään mielenosoitusta.

Lokakuussa 2019 olleessa oikeudenkäynnissä Yan ja Vladislav tuomittiin lähes seitsemän vuoden vankeustuomioihin ja Shashmin kolmen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Tuomiot ovat jälleen kerran törkeä esimerkki siitä, miten Venäjällä tuomitaan ihmisoikeuspuolustajia hatarilla syytteillä pitkiin vankeustuomioihin.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi heidän välitöntä vapauttamista!

Arvoisa valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika,

Vaadin, että:

  • Yan Sidorov, Vladislav Mordasov and Viacheslav Shashmin vapautetaan välittömästi ja ehdoitta.
  • Yan Sidorovin ja Vladislav Mordasovin esittämät syytökset kidutuksesta ja muusta väkivallasta tutkitaan viipymättä, tehokkaasti ja puolueettomasti, ja siihen syyllistyneet tuodaan oikeuteen.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa 0. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 1177

23 %
01250250037505000

5. marraskuuta 2017 18-vuotias opiskelija Yan Sidorov ja 21-vuotias Vladislav Mordasov tulivat Donin Rostovin aluehallinnon rakennuksen edessä olevalle aukiolle pitämään rauhanomaista mielenilmausta osoittaaksensa tukensa Rostovin palojen uhreille. Heillä oli mukanaan lentolehtisiä, megafoni ja kaksi käsinkirjoitettua julistetta. Julisteissa luki ”Palauttakaa maat takaisin Rostovin palojen uhreille” ja ”Hallituksen tulisi erota”. Jo ennen kuin he ehtivät aloittaa mielenilmaustaan, poliisit pidättivät heidät ”laittomasta kokoontumisesta”. Samana päivänä, muutaman korttelin päässä pidätettiin myös Viascheslav Shashmin. Hän sanoo, ettei tunne Yan Sidorovia ja Vladislav Mordasovia eikä ollut aikeissa osallistua mielenilmaukseen.

Seuraavana päivänä erillisissä istunnoissa Yan ja Vladislav tuomittiin seitsemän päivän hallinnolliseen vankeuteen. Shashmin tuomittiin lievästä häiriöstä samaiseen rangaistukseen viideksi päiväksi. Pidätettyinä ollessaan Yan Sidorov ja Vladislav Mordasov kertoivat, että heitä kidutettiin ja pahoinpideltiin pidätyksen aikana, jotta he tunnustaisivat olleensa järjestämässä väkivaltaista mielenilmausta.

Yania ja Vladislavia syytettiin ”joukkomellakoiden” järjestämisestä, Viacheslavia mellakointiin osallistumisesta. Syytteet nojasivat viestipalvelu Telegramissa käytyihin keskusteluihin, joissa Yan ja Vladislav kertoivat aikeistaan osoittaa mieltään rauhanomaisesti. 4. lokakuuta 2019 olleessa oikeudenkäynnissä Yan tuomittiin kuuden vuoden ja kuuden kuukauden sekä Vladislav kuuden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeustuomioihin; Shashmin kolmen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Tulipalojen uhrien oikeudet eivät ole toteutuneet

Heinä-elokuussa 2017, Donin Rostovin aluetta koetteli sarja tulipaloja, joissa yli 160 taloa tuhoutui, yksi ihminen menetti henkensä ja kymmeniä loukkaantui. Noin 700 ihmisen on virallisesti tunnustettu kärsineen paloista. Vaikka tuhoutuneesta omaisuudesta maksettiin jonkinlaisia korvauksia, viranomaiset eivät kuitenkaan sallineet ihmisten rakentaa uusia taloja samoille tonteille. Tonteista ei kuitenkaan maksettu korvausta uhreille. Tämän takia alueella on huhuja, joiden mukaan palot olisi aloitettu tahallisesti asukkaiden häätämiseksi ja tilan saamiseksi uusille hankkeille. Monet palojen uhrit ovat osoittaneet tukensa Donin Rostovin kolmikolle ja maaliskuussa 2019 yli 60 ihmistä allekirjoitti avoimen kirjeen osoittaen heille tukensa. Amnesty katsoo Yan Sidorovin, Vladislav Mordasovin ja Viacheslav Shashminin olevan mielipidevankeja.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi heidän välitöntä vapauttamistaan sekä kidutusväitteiden perusteellista tutkintaa!

Seuraa meitä: