Etusivu Vetoomus Turkulaista lähihoitajaa ei saa käännyttää Afganistaniin

Turkulaista lähihoitajaa ei saa käännyttää Afganistaniin

Turkulainen Ali Reza Heidari on vaarassa joutua käännytetyksi Afganistaniin – maahan, joka on yksi maailman vaarallisimmista maista siviileille.

Ali ei ole koskaan asunut Afganistanissa. Hänen perheensä oli muuttanut Iraniin jo ennen Alin syntymää. Suomessa asuessaan hän on oppinut suomen kielen, kouluttautunut lähihoitajaksi ja saanut vakituisen työpaikan omalta alaltaan.

Suomen viranomaiset eivät ole kuitenkaan myöntäneet Alille oleskelulupaa, sillä hänellä ei ole Afganistanin passia.

Afganistan on vaarallinen eikä sinne tule palauttaa ketään. Vetoa kanssamme, ettei Alia palauteta Afganistaniin, vaan hän saa elää Suomessa turvassa.

Arvoisa sisäministeri Maria Ohisalo ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen

Vaadin, että 

  • Ali Reza Heidaria ei palauteta Afganistaniin, vaan hän saa jäädä Suomeen, missä hän voi elää turvassa.
  • Palautukset Afganistaniin pysäytetään.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa nollalla ja siinä tulee olla vähintään kuusi merkkiä. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 30231

86 %
08750175002625035000

Taustaa 

Ali Reza Heidari on syntynyt ja asunut koko elämänsä ennen Suomeen tuloaan Iranissa perheensä kanssa paperittomana, eli ilman minkäänlaista henkilötodistusta, kuten passia. Suomesta Ali haki kansainvälistä suojelua vuonna 2015.

Suomessa asuessaan hän on oppinut kielen, kouluttautunut lähihoitajaksi ja saanut vakituisen työn omalta alaltaan Turusta. Saatuaan kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa korkeimmasta hallinto-oikeudesta hän menetti työnteko-oikeutensa. Hän on lisäksi hakenut oleskelulupaa Suomeen ja hänellä olisi täällä työpaikka, mutta saanut kielteisen päätöksen.

Alille ei myönnetä oleskelulupaa, koska hänellä ei ole passia. Passia ei taas myönnetä, koska hänellä ei ole oleskelulupaa. Ali on hakenut muukalaispassia, mutta saanut kielteisen päätöksen. Afganistanin passin saadakseen hänen täytyisi matkustaa Afganistanin lähetystöön Tukholmaan, mikä on koronatilanteesta johtuen ja henkilöpaperien puuttuessa hyvin haastavaa.

Maahanmuuttovirasto voi kuitenkin harkintansa mukaan myöntää muukalaispassin silloin, jos passin saaminen kotimaasta ei onnistu. Muukalaispassin myöntämisellä voidaan välttyä tilanteelta, jossa ainoa syy kielteiselle päätökselle on, ettei oikeita asiakirjoja ole saatavilla.

Palautukset Afganistaniin vastoin kansainvälistä oikeutta 

Turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, sillä palautuskiellon periaatteen mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Konflikti Afganistanissa on jatkunut pian 40 vuotta. Viime aikoina maassa on käyty alustavia rauhanneuvotteluita, mutta niistä huolimatta maa on edelleen äärimmäisen vaarallinen siviileille. Asukkaat ovat jatkuvassa vaarassa joutua esimerkiksi itsemurhapommitusten uhreiksi. Väkivaltaisuudet hankaloittavat paikallisten elämän lisäksi avustusjärjestöjen toimintaa. Tämä heikentää ihmisten hyvinvointia entisestään.

Väkivaltaisuuksien lisäksi maata koettelevat luonnonkatastrofit heikentävät Afganistanin humanitaarista tilannetta. Maan heikko terveydenhuoltojärjestelmä ja väestössä leviävä korona lisäävät epävarmuutta.

Myös Maahanmuuttoviraston oman selvityksen mukaan maan yleinen turvallisuustilanne jatkuu epävakaana. Vaadimme, että palautukset Afganistaniin ja Alin käännytys pysäytetään välittömästi.

 

Lue lisää Alista: 

Amnesty: Miksi Maahanmuuttovirasto ei myönnä muukalaispasseja niitä tarvitseville?  

MTV: Lähihoitaja Ali Rezaa, 22, ollaan palauttamassa maahan, jossa hän ei ole koskaan käynyt 

Yle uutiset: Suomiko vaikeaa? – Turvapaikanhakija oppi kielen viidessä kuukaudessa ja opettaa nyt muita  

Turun Sanomat: ”Mun elämä on ollut täällä” – Vanhainkodissa työskennellyt Ali, 22, pelkää palautusta maahan, jossa ei ole koskaan käynyt 

Seuraa meitä: