Etusivu Vetoomus Turkki: Pride-mielenosoitukseen osallistuneet vapautettava syytteistä

Turkki: Pride-mielenosoitukseen osallistuneet vapautettava syytteistä

Turkkilaisia opiskelijoita Melike Balkania ja Özgür Güria uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistus, koska he osallistuivat Pride-mielenosoitukseen toukokuussa 2019.

Poliisi hajotti Pride-tapahtuman laitonta kieltoa vastustaneen rauhanomaisen mielenosoituksen väkivalloin ja pidätti useita paikalla olleita. Pidätettyjä vastaan nostettiin myöhemmin syytteet.

Mielenosoitukseen osallistumisen ei pidä johtaa syytteisiin. Kenenkään ei tule saada tuomiota sananvapautensa tai kokoontumisvapautensa harjoittamisesta.

Allekirjoita vetoomus.

Päivitys 8.12.2020: Olemme tänään toimittaneet eteenpäin Turkin oikeusministerille tämän vetoomuksen ja siihen tähän päivään mennessä kertyneet allekirjoitukset. Melike Balkanin, Özgür Gürin ja muiden Pride-mielenilmauksen yhteydessä pidätettyjen oikeudenkäynti on 10.12. Odotamme oikeuden päätöstä, ja tarvittaessa jatkamme kampanjointia sen jälkeen.

Päivitys 11.12.2020: Oikeudenkäynti on siirretty pidettäväksi 30.4.2021.

 

Hyvä oikeusministeri Abdülhamit Gül,

Vaadin, että

  • Melike Balkan, Özgür Gür ja 17 muuta Pride-mielenosoituksessa pidätettyä vapautetaan syytteistä.
  • poliisin liiallinen voimankäyttö mielenilmauksessa tutkitaan pikaisesti, riippumattomasti ja tasapuolisesti, ja laittomasti toimineet poliisit saatetaan vastuuseen.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa nollalla ja siinä tulee olla vähintään kuusi merkkiä. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 5952

74 %
02000400060008000

Protesti laitonta kieltoa vastaan 

METU-yliopiston rehtori kielsi toukokuussa 2019 Pride-tapahtuman järjestämisen yliopiston alueella. Kun opiskelijat vastustivat kieltoa rauhanomaisella mielenosoituksella, poliisi hajotti kokoontumisen väkivalloin ja pidätti osallistujia. Aiemmin Ankaran alueella oli kielletty kaikkien julkisten LHBTI-tapahtumien järjestäminen. Sittemmin tämä kielto purettiin perustuslain vastaisena, mikä teki myös yliopiston tapahtumakiellosta lainvastaisen.

Tapahtumapäivänä, 10. toukokuuta Priden järjestäjät kokoontuivat valmistelemaan tapahtumaa, mutta paikalle kutsuttu poliisi kehotti osallistujia luovuttamaan sateenkaarilippunsa ja purkamaan tapahtumaa varten pystytetyt rakennelmat. Opiskelijat tottelivat määräyksiä, mutta jäivät paikalle istumaan toivoen mahdollisuutta neuvotella poliisin kanssa. Poliisi hajotti joukon käyttäen paprikasuihketta, kumiluoteja ja kyynelkaasua. 18 opiskelijaa ja yksi yliopiston työntekijä pidätettiin. Heitä vastaan on nostettu syytteet “laittomasta kokoontumisesta” ja hajaantumiskäskyn noudattamatta jättämisestä.

”Prideilla saamme olla kokonaisia.”

Melike ja Özgür kuuluvat opiskelijayhteisöön, joka on vuosien ajan puolustanut sateenkaarioikeuksia. Vuodesta 2011 lähtien ryhmä on järjestänyt vuosittaisen Pride-marssin ja muita tapahtumia yliopistonsa kampuksella. Sateenkaaritapahtumien järjestäminen on yritetty Turkissa useaan otteeseen kieltää, ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen voi tarkoittaa vankilatuomiota. “Meidän pitää ymmärtää mitä Pride merkitsee ihmisille”, sanoo Melike.

Osa METU-yliopiston Pride-mielenilmaukseen takia syytetyistä on kertonut olleensa tapahtumassa vain sivustakatsojina. Syytetyt odottavat nyt kolmatta oikeudenistuntoaan ja tuomioitaan. Heitä voi odottaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio. Melike ja Özgür uskovat kansainvälisen painostuksen vaikuttavan merkittävästi oikeudenkäynnin lopputulokseen.

Seuraa meitä: