Etusivu Vetoomus Myanmar: Satiiri ei ole rikos

Myanmar: Satiiri ei ole rikos

Runoesityksen takia vangitut nuoret on vapautettava.

23-vuotias Paing Phyo Min on tuomittu kuuden vuoden vankeuteen, koska hän teki yhteiskunnallisesti kriittistä satiirista taidetta. Hän ja muut samassa esiintyjäryhmässä toimineet saivat tuomionsa esityksistä, joissa tehtiin pilaa Myanmarin armeijasta.

Sananvapaus on ihmisoikeus. Satiiri ei ole rikos.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi Paing Phyo Minin vapauttamista.

Teidän ylhäisyytenne valtiokansleri Aung San Suu Kyi,

Vaadin, että

  • Paing Phyo Ming ja muut Peacock Generation -ryhmän jäsenet vapautetaan välittömästi.
  • sananvapautta ja kokoontumisvapautta rajoittavia lakeja muutetaan tai ne kumotaan.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa nollalla ja siinä tulee olla vähintään kuusi merkkiä. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 5762

72 %
02000400060008000

Armeijan arvostelu vei vankilaan 

Paing Phyo Min kuuluu Peacock Generation -ryhmään, joka tekee perinteisiä myanmarilaisia runoutta ja musiikkia yhdistäviä Thangyat- esityksiä. Keväällä 2019 ryhmä kritisoi esityksissään maansa armeijaa sen valtapyrkimyksistä ja rahankäytöstä. Myanmarin armeija ei siedä kritiikkiä.

Sotilasjuntan hallinto päättyi Myanmarissa vuonna 2010, mutta armeija pitää siviilihallinnon rinnalla edelleen tiivisti kiinni vallastaan ja on haastanut oikeuteen yhteiskunnallisia oloja kritisoineita. Lakeja, joiden perusteella Paing Phyo Min ja hänen esiintyjäryhmänsä tuomittiin, käytetään yleisesti ilmaisunvapauden rajoittamiseen.

Paing Phyo Minin vankeusrangaistuksen perusteina ovat syytteet “kunnianloukkauksesta” ja upseerien ja sotilaiden rohkaisemisesta velvollisuuksiensa hylkäämiseen.
 
”Saan lohtua siitä tosiasiasta, että sanoin ja tein aivan oikein.”

Paing Phyo Min on kolmannen vuoden geologian opiskelija Dagonin yliopistossa. Koronaviruksen takia hän ei ole voinut jatkaa opintojaan vankilassa.

”On tylsää olla koko ajan pienessä sisätilassa. Mutta saan lohtua siitä tosiasiasta, että sanoin ja tein aivan oikein. En ole tehnyt mitään väärää, siitä minun pitää jatkuvasti muistuttaa itseäni. ”, hän kuvailee elämäänsä vankilassa. Taidetta harrastavaa Paing Phyo Minia kaipaa kotiin perhe, johon kuuluvat isä, äiti ja pikkusisko.

Seuraa meitä: