Etusivu Vetoomus Poliisiväkivallan on loputtava Valko-Venäjällä!

Poliisiväkivallan on loputtava Valko-Venäjällä!

Valko-Venäjän presidentinvaalit käynnistivät laajamittaiset mielenosoitukset, joita poliisi on tukahduttanut väkivaltaisesti. Satoja mielenosoittajia, toimittajia ja jopa ohikulkijoita on pidätetty, usein kohtuutonta voimaa käyttäen.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan videoita, joissa mielenosoittajia raahataan kovakouraisesti kilvettömiin autoihin. Poliisivoimat käyttävät tummia vaatteita, eikä heitä voi tunnistaa. Ainakin yksi ihminen on kuollut ja sadat loukkaantuneet.

Tätä ei voi sallia. Valkovenäläisten oikeus mielipiteidensä ilmaisuun on turvattava!

Hyvä Valko-Venäjän sisäministeri,

Vaadin että:

  • Poliisi lopettaa väkivaltaiset hyökkäykset mielenosoittajia ja toimittajia kohtaan;
  • Valkovenäläisten oikeus rauhanomaiseen mielenosoittamiseen ja mielipiteen ilmaisuun turvataan;
  • Jokainen virkatehtäväänsä suorittava poliisi tai muu viranomainen on tunnistettavissa joko nimikyltin tai muun tunnisteen avulla.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa nollalla ja siinä tulee olla vähintään kuusi merkkiä. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 11195

89 %
031256250937512500

Valko-Venäjällä järjestettiin presidentinvaalit sunnuntaina 9. elokuuta. Mielenosoittajat lähtivät kadulle sunnuntaina sen jälkeen, kun vaalien vääristeltynä pidetty alustava tulos julkaistiin.

Amnestyn työntekijät ovat seuranneet tapahtumia ja nähneet, miten poliisi on pyrkinyt tukahduttamaan mielenosoituksia väkivaltaisesti. Silminnäkijöiden mukaan poliisi on ampunut rauhallisia mielenosoittajia tainnutuskranaateilla, kumiluodeilla sekä vesitykeillä sunnuntain ja maanantain aikana. Eräässä videossa näkyy, miten poliisi ajaa pakettiautolla mielenosoittajan yli. Ainakin yksi ihminen on kuollut ja sadat loukkaantuneet.

“Vaalien jälkeisestä väkivallasta on tullut uusi normaali Valko-Venäjällä, missä kaikki rauhanomaiset mielenilmaukset sammutetaaan raa’asti”, toteaa Amnestyn aluejohtaja Marie Struthers.

Alustavan ääntenlaskennan mukaan istuva presidentti Aljaksandr Lukašenka valitaan jatkokaudelle. Lukašenka on johtanut maata jo vuodesta 1994.

Mielenosoitukseen osallistuminen on jokaisen oikeus. Vetoa kanssamme – poliisin on lopetettava väkivaltaiset hyökkäykset mielenosoittajia kohtaan!

Lue lisää Valko-Venäjän tilanteesta:

Mielenosoittajia kidutettu Valko-Venäjän pidätyskeskuksissa
Valko-Venäjän viranomaiset pidättäneet ja pahoinpidelleet toimittajia

Seuraa meitä: