Etusivu Vetoomus Morian asukkaat saatava turvaan tuhoutuneelta leiriltä

Morian asukkaat saatava turvaan tuhoutuneelta leiriltä

Morian pakolaisleiri Lesboksen saarella tuhoutui pahasti keskiviikkona 9.9. alkaneissa tulipaloissa. Leirillä oli tulipalojen syttyessä vajaa 13 000 ihmistä. Leirin kapasiteetti on alle 3000 henkeä.

Leirin asukkailla ei ole kunnollista pääsyä juomaveden, ravinnon tai terveydenhuollon pariin. Monet ovat menettäneet viimeisenkin omaisuutensa, kuten turvapaikanhakuun tarvittavat asiakirjat.

Nyt on tullut aika luopua turvapaikkapolitiikasta, joka eristää ihmiset leireille. Kreikan ja EU:n on viipymättä tuotava Morian leirin asukkaat turvaan. Inhimilliset olot on taattavat myös Kreikan muiden vastaanottoleirien asukkaille. Allekirjoita vetoomus!

Hyvä Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis, 

Vaadin, että: 

  • Morian leirin asukkaat saavat humanitaarista apua, kuten hätämajoituksia ja lääkinnällistä apua, johon sisältyy koronatestaaminen ja koronavirustartunnan hoito; 
  • Ihmisiä  siirretään saarilta mantereelle ja uudelleen sijoitetaan EU-maihin liian täysiltä vastaanottoleireiltä; 
  • Toimenpiteet toteutetaan asukkaiden ihmisarvoa ja -oikeuksia kunnioittaen. 

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa nollalla ja siinä tulee olla vähintään kuusi merkkiä. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 5975

59 %
025005000750010000

Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten elinolosuhteet Kreikan saarten vastaanottoleireillä ovat olleet epäinhimilliset jo vuosia. Amnesty on useasti kritisoinut EU:n turvapaikkapolitiikkaa sekä Kreikan vastaanottoleirien elinolosuhteita. 

Morian liian täyteen ahdetulla leirillä mahdollisuudet sanitaatioon sekä terveydenhuoltoon ovat olleet jo ennen tulipaloa vähäiset ja turvaetäisyyksien pitäminen on ollut käytännössä mahdotonta. Tulipalojedeltäneellä viikolla usealla leirin asukkaalla todettiin koronavirustartunta. 

Morian leiri on yksi Kreikan tunnetuimmista vastaanottoleireistä, mutta se ei ole ainoa. Kreikan pakolaisleireillä on ollut tuhansia ihmisiä jumissa jo vuosia.  

Kreikan ja EU:n harjoittama turvapaikkapolitiikka on epäonnistunutta. Vastaanottoleirit ovat liian täysiä eivätkä mahdollista tällaisenaan inhimillisiä elinoloja. EU-maiden on uudelleensijoitettava merkittävästi aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita Kreikan leireiltä. 

Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. Tilanteen on muututtava. Allekirjoita vetoomus.  

Seuraa meitä: