Etusivu Vetoomus Kreikka: Jokaisella on oikeus terveydenhuoltoon!

Kreikka: Jokaisella on oikeus terveydenhuoltoon!

Turvapaikanhakijoilta on evätty pääsy terveydenhuoltoon Kreikassa. Edes yksin saapuneet lapset ja siirtolaisten lapset eivät saa hoitoa sairauksiinsa. Lääkäriin pääsy edellyttää kreikkalaista sosiaaliturvatunnusta, jonka saaminen ulkomaalaisena on ollut lähes mahdotonta heinäkuusta 2019 lähtien.

Maahan on viime syksyn aikana saapunut lähes 50 000 turvapaikanhakijaa. Monet heistä kärsivät vakavista tai kroonisista sairauksista, mutta eivät saa tarvitsemaansa hoitoa tai lääkkeitä.

Vaadi Kreikkaa turvaamaan elintärkeät lääkäripalvelut – allekirjoita vetoomus!

Arvoisa työ- ja sosiaaliministeri Giannis Vroutsis,

Vaadin, että

  • varmistatte Kreikkaan saapuville turvapaikanhakijoille, yksin saapuneille lapsille ja Kreikassa asuvien siirtolaisten lapsille välittömän pääsyn julkisen terveydenhuollon piiriin.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa 0. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 4969

49 %
025005000750010000

Kreikassa laki turvaa lääkäripalveluiden ja lääkkeiden saatavuuden haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille, kuten pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja alaikäisille. Esimerkiksi syöpää sairastavat tai hiv-positiiviset turvapaikanhakijat tarvitsevat lääkkeitä pysyäkseen hengissä. Terveydenhuoltoon pääsy edellyttää kuitenkin kreikkalaista sosiaaliturvatunnusta, jonka saaminen on ollut muille kuin kreikkalaisille heinäkuun 2019 jälkeen lähes mahdotonta.

Marraskuussa 2019 säädettiin laki, joka mahdollistaa lääkäriin pääsyn ”ulkomaalaisten sairaanhoitokortilla” ilman sosiaaliturvatunnusta. Käytännössä tätä uutta korttijärjestelmää ei ole otettu käyttöön.

Alueella toimivilla kansalaisjärjestöillä ei ole tarpeeksi resursseja kasvavaan hoitotarpeeseen.

Turvapaikanhakijoiden pääsy terveydenhuoltoon on varmistettava – allekirjoita vetoomus!

PÄIVITYS: Tammikuun 31. päivänä 2020 Kreikan päättäjät alkoivat myöntää turvapaikanhakijoille väliaikaisia tunnuksia, joiden on tarkoitus helpottaa terveydenhuoltoon pääsyä ja mahdollistaa työnteko sillä välin, kun he odottavat päätöstä turvapaikasta.

Päätös on tervetullut, mutta se ei ota huomioon siirtolaisten lapsia eikä heitä, jotka eivät ole vielä onnistuneet virallisesti tekemään turvapaikkahakemusta. Tuhannet turvapaikanhakijat ja siirtolaisten lapset elävät yhä katastrofaalisissa oloissa Kreikassa. Pääsy terveydenhuoltoon on taattava jokaiselle.

 

Seuraa meitä: