Etusivu Vetoomus KIIRE! Estetään Ahmadreza Djalalin teloitus

KIIRE! Estetään Ahmadreza Djalalin teloitus

Marraskuun 24. päivän aamuna Ahmadreza Djalali soitti Ruotsiin hyvästelläkseen vaimonsa. Ahmadreza kertoi, että häntä oltiin siirtämässä eristysselliin ja teloittamassa lähitunteina tai -päivinä.

Ahmadreza on ruotsalais-iranilainen tutkija ja lääkäri. Hänet tuomittiin kuolemaan vakoilusta vuonna 2017. Yhtään todistetta syytteiden tueksi ei ole esitetty. Tuomio vaikuttaa olevan kosto, koska Ahmadreza kertoo Iranin yrittäneen houkutella tätä vakoilemaan EU-valtioita.

Nyt on kiire: tuomio voidaan panna täytäntöön milloin tahansa. Allekirjoita vetoomus – toimitamme ne mitä pikimmiten Iranin suurlähetystölle.

Arvon suurlähettiläs Forouzandeh Vadiati,

Vaadin, että

  • suunnitelmat Ahmadreza Djalalin teloittamiseksi keskeytetään välittömästi ja hänen kuolemanrangaistuksensa kumotaan.
  • Ahmadreza Djalali vapautetaan välittömästi ja hänelle taataan oikeus hakea korvauksia, kuten YK:n mielivaltaisia pidätyksiä tarkasteleva työryhmä on suositellut.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa nollalla ja siinä tulee olla vähintään kuusi merkkiä. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 36465

91 %
010000200003000040000

PÄIVITYS 14.1.2021: Ahmadreza Djalalin perheelle on joulukuun lopussa kerrottu, että Ahmadrezan teloitus on pysäytetty kuukaudeksi. Tuomio voidaan kuitenkin panna täytäntöön millä hetkellä hyvänsä, joten nyt on taas aika toimia. Pysäytimme teloituksen jo kerran, nyt on aika tehdä se uudestaan.

PÄIVITYS 9.12.2020: Lähetimme juuri 23 709 vetoomuksen allekirjoitusta Iranin suurlähetystölle. Ahmadreza Djalalin teloitusta on nykytiedon valossa lykätty, mutta tilanne ei ole ohi. Kuten edellisessä päivityksessä kirjoitimme, uskomme kansainvälisen painostuksen vaikuttaneen asiaan – pidetään painetta yllä!

PÄIVITYS 2.12.2020: Ahmadreza Djalalin teloitusta on lykätty, mutta vain muutamalla päivällä. Uskomme, että kansainvälisellä paineella oli tässä suuri merkitys – nyt sitä pitää jatkaa entistä kovempaa. 


Iranissa syntynyt, Ruotsissa asuva Ahmadreza Djalali on tutkija ja lääkäri. Hän on luennoinut yliopistoissa Belgiassa, Italiassa ja Ruotsissa. Ahmadreza on asunut Ruotsissa vuodesta 2008 lähtien, jolloin hän pääsi Karoliiniseen instituuttiin tekemään väitöskirjaa. Vuonna 2014 hän sai yhteydenoton Iranin viranomaisilta, jotka pyysivät häntä vakoilemaan EU-valtioita. Ahmaredza kieltäytyi: ”Olen vain tutkija, en vakooja.”

Kun Ahmadreza matkusti huhtikuussa 2016 Iraniin osallistuakseen katastrofilääketiedettä käsittelevään työpajaan, hänet yllättäen pidätettiin. Tällä kertaa Iranin viranomaiset eivät yrittäneet taivutella häntä vakoojaksi, vaan syyttivät Ahmadrezaa vakoilusta Israelin piikkiin. Tästä ei ole mitään todisteita. Syytteiden motiivi vaikuttaa olevan vain halu rangaista Ahmadrezaa tämän kieltäydyttyä vakoilemisesta.

Pidätyksen jälkeen omaiset eivät saaneet hänestä mitään tietoja kymmeneen päivään. Ahmadreza sai tavata asianajajansa ensimmäisen kerran vasta seitsemän kuukauden eristyksen jälkeen. Ahmadreza on kertonut, että kuulusteluissa häntä kidutettiin ja pahoinpideltiin. Myös hänen Ruotsissa olevat lapsensa ja iäkäs äitinsä uhattiin teloittaa, ellei Ahmadreza ”tunnustaisi” olevansa vakooja.

Räikeän epäoikeudenmukaisen oikeudenkäynnin päätteeksi Ahmadreza tuomittiin kuolemaan ja 200 000 euron sakkoihin syytettynä ”korruptiosta maan päällä”.

24.11. 2020 Ahmadreza Djalali joutui kertomaan vaimolleen hirvittävät uutiset: hänet oltiin teloittamassa lähitunteinta tai -päivinä.

Ahmadreza ei ole tehnyt mitään väärää. Autetaan hänet takaisin kotiin vaimonsa, poikansa ja tyttärensä luokse.

Seuraa meitä: