Something went wrong submitting the form. Please reload the page and try again.
Something went wrong submitting the form. Please reload the page and try again.
Something went wrong submitting the form. Please reload the page and try again.
Kiinan on lopetettava uiguurilasten erottaminen vanhemmistaan
Vetoomus

Kiinan on lopetettava uiguurilasten erottaminen vanhemmistaan

Mihriban ja Ablikim pakenivat vuonna 2016 Kiinan Xinjiangista Italiaan tultuaan poliisin vainoamiksi. He joutuivat jättämään Kiinaan neljä lastaan. Pian myös lapsia väliaikaisesti hoitaneet isovanhemmat joutuivat kuulusteltaviksi ja isoäiti pidätetyksi.

Mihriban ja Ablikim kuuluvat Kiinassa vainottuun uiguurivähemmistöön. Ulkomaille paenneet uiguurivanhemmat eivät voi itse palata Kiinaan hakemaan lapsiaan pidätyskeskuksiin joutumisen riskin vuoksi. Lisäksi poliisit vievät usein lasten passit.

Perheen ainoaksi vaihtoehdoksi jäi, että Mihribanin ja Ablikimin 12–16-vuotiaat lapset matkustivat Shanghaihin Italian konsulaattiin hakemaan viisumeita. Poliisi otti kuitenkin lapset kiinni ja vei heidät orpokotiin.

Allekirjoita vetoomus: uiguurilapsia ei saa erottaa vanhemmistaan!

Allekirjoita vetoomus
71.73%
Tavoitteesta
8608
Allekirjoitusta
1
Päivää jäljellä
FacebookTwitterWhatsApp

Arvon presidentti Xi Jinping,  

Mihribanin ja Ablikimin tapaus on vain yksi monista uiguuriperheiden erottamisista Kiinassa. Vaadi kanssamme Kiinaa lopettamaan ennennäkemättömän julmat perheiden erottamistoimenpiteet. 

Kiinan on varmistettava, että vanhemmistaan erotetut uiguurilapset 

• saavat lähteä Kiinasta 
• pääsevät mahdollisimman nopeasti Kiinan ulkopuolella asuvien vanhempiensa ja sisarustensa luo, mikäli he itse niin haluavat.

FacebookTwitterWhatsApp

Taustaa

Vuodesta 2017 lähtien arviolta yli miljoona ihmistä on pidätetty Kiinassa mielivaltaisesti. Pääasiassa uiguurivähemmistöön kuuluvia pidätettyjä on viety niin kutsuttuihin uudelleenkoulutuskeskuksiin.   

Xinjiangissa sijaitsevissa keskuksissa ihmisiä on kaltoinkohdeltu ja kidutettu. Pidätettyjä on pakotettu sopeutumaan Kiinan valtakulttuuriin ja heitä on pyritty aivopesemään. 

Useat ulkomaille paenneista uiguurivanhemmista ovat joutuneet jättämään yhden tai useamman lapsistaan Xinjiangiin sukulaistensa hoitoon. Poliisi on kuitenkin pidättänyt myös lapsia hoitaneita sukulaisia, ja lapset on viety orpokotiin. 

Ulkomailla asuvat uiguurivanhemmat ovat voineet saada uudelta kotimaaltaan luvan tuoda perheensä luokseen. Myös Mihribanin ja Ablikimin sallittaisiin tuoda lapsensa Italiaan. Useiden muiden uiguurivanhempien tapaan he eivät kuitenkaan voi itse palata Kiinaan hakemaan lapsiaan, sillä he ovat vaarassa joutua uudelleenkoulutusleirille. Poliisi on myös voinut viedä passit sekä vanhemmilta että lapsilta, mikä tekee matkustamisesta lähes mahdotonta. 

Lue lisää:

Missä he ovat?

Kun kaikkialla pelottaa – Uiguurit kertovat Kiinan harjoittamasta pelottelusta ulkomailla