Etusivu Vetoomus Israel: Palestiinalaisnuori Ahed Tamimi vapautettava

Israel: Palestiinalaisnuori Ahed Tamimi vapautettava

Israelin vankiloissa ja pidätyskeskuksissa on tällä hetkellä arviolta 350 palestiinalaislasta. Yksi heistä on 17-vuotias Ahed Tamimi, joka läpsi ja potki pihaansa tunkeutuneita sotilaita. Hänet tuomittiin maaliskuussa kahdeksan kuukauden vankeuteen. Israelin on lopetettava Tamimin ja muiden palestiinalaisnuorten suhteeton kohtelu ja vapautettava heidät – allekirjoita vetoomus!

Hyvä pääministeri Benjamin Netanjahu,

Vaadin, että

  • 17-vuotias palestiinalaisaktivisti Ahed Tamimi vapautetaan viivytyksettä.
  • palestiinalaislapsia ei pidätetä tai vangita paitsi tilanteissa, joissa se on ehdottoman välttämätöntä ja suhteellista ja aina lyhyimmäksi mahdolliseksi ajaksi.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa 0. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 12046

80 %
0375075001125015000

”Palestiinan Rosa Parksiksi” kutsuttua aktivisti Ahed Tamimia tuomittiin maaliskuussa 2018 kahdeksan kuukauden vankeuteen selkkauksesta Israelin sotilaiden kanssa. Ahed ja hänen perheensä ovat rohkeasti vastustaneet Israelin siirtokuntapolitiikan aiheuttamia ihmisoikeusloukkauksia kotikylässään Nabi Salehissa.

15. joulukuuta he osoittivat mieltään presidentti Donald Trumpin päätöstä vastaan tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Tunnustuspäätös oli räjähdysherkkä, sillä Jerusalem on pyhä paikka juutalaisten lisäksi myös muslimeille ja kristityille. Mielenosoitus sai järkyttävän käänteen, kun israelilaissotilas ampui Ahedin 14-vuotiasta serkkua lähietäisyydeltä päähän. Vamma vaati välittömän leikkauksen, jossa osa hänen kallostaan irrotettiin, jotta kumiluoti pystyttiin poistamaan.

Myöhemmin samana päivänä israelilaissotilaat tunkeutuivat Ahedin perheen pihalle. Sittemmin laajalle levinneessä videossa näkyy, kuinka aseeton Ahed läpsii, tuuppii ja potkii suojavarustukseen pukeutuneita israelilaissotilaita. On selvää, ettei Ahedista ollut heille minkäänlaista uhkaa.

19. joulukuuta israelilaissotilaat tekivät kotietsinnän Ahedin kotiin keskellä yötä ja hänet pidätettiin. Nyt häntä syytetään törkeästä päällekarkauksesta, sotilaiden työn estämisestä sekä yllytyksestä – läpsimisen ja tuuppimisen vuoksi, josta hänelle esitettiin täysin suhteetonta kymmenen vuoden vankeutta. Lopulta maaliskuussa 2018 Israelin sotaoikeus tuomitsi Tamimin kahdeksan kuukauden vankeuteen.

Sotilaat kuulustelivat Ahedia aggressiivisesti, välillä jopa öisin ja hänen perhettään uhkailtiin. Ahedin teot eivät oikeuta pitämään alaikäistä pidätettynä. Ahed on yksi arviolta 350 palestiinalaislapsesta, joita pidetään Israelin vankiloissa ja pidätyskeskuksissa. Heistä useimpia syytetään pienestä ilkivallasta kuten kivien heittelystä.

Auta meitä kohdistamaan kansainvälistä painetta Israelin pääministeriin Benjamin Netanjahuun. Israelin toiminta ei kestä päivänvaloa: osoita Netanjahulle, että me näemme kirkkaasti emmekä hyväksy palestiinalaisnuorten suhteetonta ja ihmisoikeuksia loukkavaa kohtelua.

Lasten oikeuksien sopimus – miten Israel rikkoo sitä?

Lapsen oikeuksien sopimus, artikla 37

Sopimusvaltiot takaavat, että

a) lasta ei kiduteta, eikä kohdella tai rangaista julmalla, epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.
Kuolemanrangaistusta tai elinkautista tuomiota ilman vapauttamismahdollisuutta ei tule langettaa alle 18-vuotiaana tehdyistä rikoksista;

b) lapselta ei saa riistää hänen vapauttaan laittomasti tai mielivaltaisesti. Lapsen pidättämisessä, muussa vapaudenriistossa tai vangitsemisessa tulee noudattaa lakia ja näihin toimiin on turvauduttava vasta viimeisenä ja mahdollisimman lyhytaikaisena keinona;

c) vapaudenriiston kohteeksi joutunutta lasta on kohdeltava inhimillisesti ja kunnioittaen synnynnäistä ihmisarvoa ottaen huomioon hänen ikäistensä tarpeet. Erityisesti on vapaudenriiston kohteeksi joutunutta lasta pidettävä erillään aikuisista, paitsi silloin kun katsotaan olevan lapsen edun mukaista menetellä toisin. Jokaisella lapsella on oikeus pitää yhteyttä perheeseensä kirjeitse ja vierailukäynnein, paitsi poikkeuksellisissa olosuhteissa;

d) vapaudenriiston kohteeksi joutuneella lapsella on oikeus pikaiseen oikeus- ja muuhun apuun samoin kuin oikeus kiistää vapaudenriiston laillisuus tuomioistuimessa tai muun toimivaltaisen, riippumattoman ja puolueettoman viranomaisen edessä ja oikeus saada pikainen päätös missä tahansa tällaisessa asiassa.

Seuraa meitä: