Etusivu Vetoomus Iran: Vapauta mielipidevanki Narges!

Iran: Vapauta mielipidevanki Narges!

Iranilainen Narges Mohammadi on menettänyt paljon: vapautensa ja yhteisen elämän perheensä kanssa. Hänet on teljetty kärsimään 16 vuoden vankeustuomiota pahamaineiseen Evinin vankilaan. Tämä vain siksi, että hän on tuonut maan ihmisoikeusloukkauksia päivänvaloon. Narges on kritisoinut esimerkiksi naisiin kohdistuneita happoiskuja ja vastustanut kuolemanrangaistusta.

Vangittunakaan Narges ei ole luopunut taistelusta oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Allekirjoita vetoomus ja vaadi hänen vapauttamistaan!

Hyvä Iranin oikeuslaitoksen johtaja Ebrahim Raisi,

Vaadin että, 

  • vapautatte Narges Mohammadin välittömästi ja ehdoitta. Amnesty katsoo hänen olevan mielipidevanki.
  • varmistatte, että Narges saa kaiken tarvittavan erikoissairaanhoidon vankilan ulkopuolella. 
  • suojelette Nargesia kidutukselta ja pahoinpitelyltä, ja saatatte vastuuseen henkilöt, jotka ovat evänneet hänen tarvitsemansa hoidon. 

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa 0. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 7924

79 %
025005000750010000

Narges Mohammadi on toiminut Ihmisoikeuspuolustajien keskuksen (Centre for Human Rights Defenders) toiminnanjohtajana. Hän on ollut ihmisoikeustyönsä takia vangittuna useita kertoja vuoden 1998 jälkeen. Vuonna 2011 Narges sai kuuden vuoden vankeustuomion. Tuolloin hän oli vankilassa muutamia kuukausia. Tuomiota kuitenkin lykättiin Nargesin huonon terveydentilan takia. 

Vuonna 2015 Narges pidätettiin uudelleen ja vietiin Evinin vankilaan suorittamaan tuomionsa loppuun. Tuolloin Nargesin kahdeksanvuotiaat lapset joutuivat muuttamaan maanpaossa elävän isänsä hoiviin Ranskaan, eikä Narges saanut pitää heihin yhteyttä.

Oikeudenkäynnissä vuonna 2016 hänelle langetettiin kolme eri tuomiota muun muassa “kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta” ja “hallituksen vastaisen propagandan levittämisestä”. Nargesin vankeustuomio on yhteensä 16 vuoden mittainen.

Oikeuslaitos ei katsonut hyvällä Nargesin medialle antamia haastatteluita Iranin ihmisoikeusloukkauksista tai osallistumista kuolemanrangaistusta kritisoiviin sekä happoiskuja tuomitseviin rauhanomaisiin mielenosoituksiin. 

Narges itse uskoo vankeuden olevan kosto EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Catherine Ashtonin tapaamisesta naistenpäivänä vuonna 2014. Nargesin yhteistyö muiden ihmisoikeuspuolustajien kuten Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Shirin Ebadin kanssa on myös nähty ongelmana. Mikään edellä mainituista ei ole oikeudenmukainen peruste tuomiolle.

Evinin vankila ei myöskään ole oikea paikka sairaalle. Narges kärsii useista vakavista kroonisista sairauksista kuten verihyytymästä keuhkoissa ja munuaisissa. Hän on saanut kohtauksia, jotka ovat halvaannuttaneet hänet. Sappirakkoleikkaustaan Narges joutui odottamaan kaksi vuotta. Viime toukokuussa hän viimein pääsi kohdunpoistoleikkaukseen. Lääkäri oli sanonut jo viime vuodesta lähtien hänen todella tarvitsevan sitä. Nargesin puoliso on kertonut, että hänet siirrettiin takaisin vankilaan vain viikko leikkauksen jälkeen, vaikka lääkärit varoittivat korkeasta infektioriskistä.  

Narges on yksi monista mielipidevangeista, joita pelotellaan, rangaistaan ja nöyryytetään eväämällä julmasti pääsy terveydenhuoltoon. 

Vaadi oikeutta Nargesille – vaadi hänen vapauttamistaan! Allekirjoita vetoomus. 

Seuraa meitä: