Kansalaisten mielenosoituksia vastaan väkivallalla
Syksyllä 2019 Chilessä käynnistyi laajojen kasvavaa eriarvoisuutta vastustavien mielenosoitusten aalto. Mielenosoitukset kestivät viikkoja, keräsivät kaduille miljoonia ihmisiä ja herättivät huomiota ympäri maailmaa. Chilen hallitus julisti hätätilan, ja poliisi vastasi mielenosoituksiin väkivallalla.
Poliisin liiallisen voimankäytön salliminen johti mielenosoittajien pahoinpitelyihin ja jopa kuolemantapauksiin. Chilen vallanpitäjät eivät puuttuneet poliisin toimintaan mielenilmauksissa vaan antoivat väkivallan jatkua.
Gustavon vammautumisen jälkeen Chilen poliisi suoritti hänen loukkaantumiseensa johtaneesta tilanteesta sisäisen tutkinnan. Tutkinnan tuloksena ampumisesta vastuussa olevien henkilöiden nimeämisen väitettiin olevan mahdotonta. Poliisi yritti syyttää tapahtuneesta mielenosoittajia.
Chilen valtakunnansyyttäjä on asettanut poliisikomentaja “G-3”:n syytteeseen Gustavoon kohdistuneesta hyökkäyksestä ja hänelle tuotetuista vammoista. Poliisikomentajien rooli tapahtuneessa on selvitettävä perusteellisesti ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet poliisit on saatettava vastuuseen.
”Annoin silmäni, jotta ihmiset havahtuisivat.”
Gustavo Gatica oli mielenosoitusten alkaessa 21-vuotias psykologian opiskelija Chilen pääkaupungissa Santiagossa. Poliisien ampumat kumiluodit muuttivat hänen elämänsä pysyvästi. Hän toivoo sokeutumisensa havahduttavan ihmiset huomaamaan, mitä Chilessä tapahtuu.
Gustavon loukkaantumisen jälkeen mielenosoittajat pukeutuivat silmälappuihin ja huusivat hänen nimeään. He vaativat oikeutta. Niin mekin.