Etusivu Vetoomus 38 vuotta vankeutta ja 148 raipaniskua – iranilainen ihmisoikeusaktivisti vapautettava!

38 vuotta vankeutta ja 148 raipaniskua – iranilainen ihmisoikeusaktivisti vapautettava!

Iranilainen ihmisoikeusaktivisti ja asianajaja Nasrin Sotoudeh on tuomittu 38 vuoden vankeuteen ja 148 raipaniskuun. Nasrin on vuosikausia vastustanut maan huivipakkoa, kuolemanrangaistusta sekä edustanut aktivisteja oikeudessa. Nyt hän maksaa ihmisoikeuksien puolustamisesta hirvittävää hintaa.

Vaadi Iranin oikeuslaitosta kumoamaan tuomio ja vapauttamaan Nasrin!

Arvoisa Iranin ylin johtaja Ali Hosseini Khamenei; arvoisa Iranin oikeuslaitoksen johtaja Ebrahim Raisi,

Vaadin, että Iranin viranomaiset

  • vapauttavat Nasrin Sotoudehin välittömästi ja ehdoitta.
  • varmistavat, että Nasrin Sotoudehilla on mahdollisuus säännöllisesti tavata perhettään ja asianajajaansa.
  • lopettavat naisten ihmisoikeuksia puolustavien ja rauhanomaisesti huivin käyttöpakkoa vastustavien ihmisten pitämisen rikollisina.
  • kumoavat hijab-lait jotka pakottavat naiset käyttämään huivia kodin ulkopuolella.

Allekirjoita vetoomus

Virhe: tarkista sähköposti

Virhe: Puhelinnumeron tulee alkaa 0. Puhelinnumerossa ei saa olla välejä tai välimerkkejä.

Allekirjoituksia nyt: 25398

84 %
07500150002250030000

Nasrin Sotoudeh, 55, on pitkän linjan ihmisoikeusasianajaja, joka palkittiin vuonna 2012 Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnolla.

Nasrin pidätettiin viime vuoden kesäkuussa. Hän oli juuri puolustanut oikeudessa lukuisia naisia, jotka olivat osallistuneet hijabin eli huivin käyttöpakkoa vastustaviin mielenosoituksiin.

Nasrin siirrettiin tutkintavankeuteen Evinin vankilaan Teheranissa, jossa hänelle selvisi, että kyseessä ei ollut pelkkä tutkintavankeus: Nasrinille ilmoitettiin, että hänet oli tuomittu vuonna 2016 viiden vuoden tuomioon “propagandan levittämisestä”. Nasrin ei itse saanut osallistua oikeudenkäyntiin eikä hänelle oltu ilmoitettu tuomiosta ennen tuoreinta pidätystä.

Viisi plus kolmekymmentäkolme vuotta vankeutta

Pidätyksen jälkeen Nasrinille luettiin myös uusia syytteitä kuten “valtionvastaisen propagandan levittäminen”,  “kansallisen turvallisuuden uhkaaminen”, “julkinen syntinen teko … hijabin riisuminen” sekä “korruptioon ja prostituutioon yllyttäminen.” Nasrin tai hänen asianajajansa eivät saaneet osallistua oikeuden käsittelyyn joulukuussa.

Maaliskuussa luettu tuomio oli järkytys. Nasrin tuomittiin seitsemästä eri syytekohdasta, joista hänelle langetettiin maksimirangaistukset. Tuomari Mohammad Moghiseh sovelsi tuomiossaan Iranin rikoslain 134. artiklaa, joka antaa tuomarille mahdollisuuden antaa harkintansa mukaan maksimirangaistuksia kovemman tuomion. Tuomio nousi tällä 29 vuodesta 33 vuoteen.

Nasrin jatkaa taisteluaan oikeuden puolesta telkien takaa

Juuri ennen pidätystä Nasrin oli puolustanut Narges Hosseinia. Hän oli yksi 35 naisesta jotka osallistuivat hijab-mielenosoitusten järjestämiseen. Narges pidätettiin joulukuussa 2017. Häntä sekä muita pidätettyjä naisia uhkaa jopa kymmenen vuoden tuomio “korruptioon ja prostituutioon kannustamisesta”. Iranin viranomaiset ovat julkisuudessa nimitelleet heitä muun muuassa “idiooteiksi, infantiileiksi, perversseiksi ja paholaisiksi”. Myös moraalia valvovat poliisit ja siviilit ovat väkivaltaisesti hyökänneet huivipakkoa uhmaavia naisia vastaan. 

Pidätyksensä takia Nasrin ei enää saa puolustaa mielenosoituksia johtaneita naisia oikeudessa, joten hän  on vankeudessa luopunut omasta huivistaan – mielenosoituksena hijabin käyttöpakon alentavalle ja ihmisoikeusvastaiselle luonteelle.

Amnesty pitää Nasrin Sotoudehia mielipidevankina, jonka tuomio on seurausta hänen työstään ihmisoikeusaktivistina ja -asianajajana. Allekirjoita vetoomus ja vaadi Nasrinin välitöntä vapauttamista!

 

Seuraa meitä: