Etusivu Toimi nyt

Toimi nyt

Iranilainen ihmisoikeusaktivisti ja asianajaja Nasrin Sotoudeh on tuomittu järkyttävään rangaistukseen: 38 vuotta vankeutta ja 148 raipaniskua. Nasrin on vuosikausia vastustanut Iranin huivipakkoa ja kritisoinut kuolemanrangaistusta. Hän on myös edustanut huivin käyttöpakkoa vastustaneita aktivisteja oikeudessa. Nyt hän maksaa tästä ihmisoikeuksien puolustamisesta hirvittävää hintaa.

Tule mukaan. Puolusta Nasrinia ja hänen tekemäänsä ihmisoikeustyötä. Kirjoita kirje tai twiittaa Iranin korkeimmalle johtajalle ja vaadi Nasrinin vapauttamista.

Kansainvälinen painostus vapautti Nasrinin vuonna 2013. Pystymme yhdessä samaan uudestaan.

Kirjoita tai twiittaa Iranin korkeimmalle johtajalle.

Lue lisää ja vie viestiä eteenpäin. Materiaalit ovat käytettävissäsi.

Mistä on kysymys?

Merkittävä iranilainen ihmisoikeusasianajaja Nasrin Sotoudeh tuomittiin 38 vuoden vankeuteen ja 148 raipaniskuun kahden erittäin epäoikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perusteella. Häntä syytettiin ainoastaan hänen rauhanomaisesta ihmisoikeustyöstään, naisten oikeuksien puolustamisesta ja kuolemanrangaistuksen vastustamisesta.

Nasrin pidätettiin viime vuoden kesäkuussa. Hän oli juuri puolustanut oikeudessa lukuisia naisia, jotka olivat osallistuneet hijabin eli huivin käyttöpakkoa vastustaviin mielenosoituksiin.
Nasrin siirrettiin tutkintavankeuteen Evinin vankilaan Teheranissa, jossa hänelle selvisi, että kyseessä ei ollut pelkkä tutkintavankeus: Nasrinille ilmoitettiin, että hänet oli tuomittu vuonna 2016 viiden vuoden tuomioon “propagandan levittämisestä”. Nasrin ei itse saanut osallistua oikeudenkäyntiin eikä hänelle oltu ilmoitettu tuomiosta ennen tuoreinta pidätystä.

Pidätyksen jälkeen Nasrinille luettiin myös uusia syytteitä kuten “valtionvastaisen propagandan levittäminen”,  “kansallisen turvallisuuden uhkaaminen”, “julkinen syntinen teko … hijabin riisuminen” sekä “korruptioon ja prostituutioon yllyttäminen.” Nasrin tai hänen asianajajansa eivät saaneet osallistua oikeuden käsittelyyn joulukuussa.

Maaliskuussa luettu tuomio oli järkytys. Nasrin tuomittiin seitsemästä eri syytekohdasta, joista hänelle langetettiin maksimirangaistukset. Tuomari Mohammad Moghiseh sovelsi tuomiossaan Iranin rikoslain 134. artiklaa, joka antaa tuomarille mahdollisuuden antaa harkintansa mukaan maksimirangaistuksia kovemman tuomion. Tuomio nousi tällä 29 vuodesta 33 vuoteen.

Pidätettynä Nasrin ei enää pysty puolustamaan mielenosoituksia johtaneita naisia oikeudessa, joten hän on vankeudessa luopunut omasta huivistaan – mielenosoituksena hijabin käyttöpakon alentavalle ja ihmisoikeusvastaiselle luonteelle.

Iranin synkkä ihmisoikeustilanne
Viime vuosina Iranin ihmisoikeustilanne on huonontunut entisestään. Teloitukset ovat lisääntyneet, ja ihmisoikeuspuolustajia ja aktivisteja on pidätetty. Kymmeniä ihmisoikeuspuolustajia on vangittu rauhanomaisen ihmisoikeuksien puolustamisen takia syytettynä “kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta”. Valtion hallitsemat tiedotusvälineet leimaavat heidät usein “ulkovaltojen agenteiksi” ja “pettureiksi”, osana yritystä mustamaalata ihmisoikeuspuolustajia ja kyseenalaistaa ihmisoikeuksia. Viranomaisten tähtäimessä ovat muun muassa naisten oikeuksia puolustavat aktivistit, ammattiyhdistykset, ihmisoikeusjuristit sekä vähemmistöjen oikeuksia ajavat aktivistit.

Pidätettyjen kidutus ja muu julma tai epäinhimillinen kohtelu on yleistä Iranin vankiloissa sekä kuulusteluissa. Vankilaolot ovat huonot: vankien pääsyä tarvittavaan terveydenhoitoon rajoitetaan tarkoituksellisesti, vankilat ovat ylikansoitettuja eikä ravinto ole riittävää. Kidutuksella saatuja “tunnustuksia” käytetään todistusaineistona kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaisesti.

Mitä vaadimme?

Iranin viranomaisten tulee vapauttaa Nasrin Sotoudeh välittömästi ja ehdoitta. Heidän on myös varmistettava, että hänellä on mahdollisuus tavata perhettään ja asianajajaansa säännöllisesti. Naisten ihmisoikeuksia puolustavien ja rauhanomaisesti huivin käyttöpakkoa vastustavien ihmisten rikollisina pitäminen on lopetettava ja hijab-lait, jotka pakottavat naiset käyttämään huivia kodin ulkopuolella, on kumottava.

Kirjoita oma viestisi

Kirjoita kirje!

Kirjoita Iranin korkeimmalle johtajalle Ali Khameneille. Kerro, että haluat hänen

  • vapauttavan Nasrin Sotoudehin välittömästi ja ehdoitta
  • varmistavan, että Nasrin Sotoudehilla on mahdollisuus säännöllisesti tavata perhettään ja asianajajaansa
  • lopettavan naisten ihmisoikeuksia puolustavien ja rauhanomaisesti huivin käyttöpakkoa vastustavien ihmisten pitämisen rikollisina
  • kumoavan hijab-lait jotka pakottavat naiset käyttämään huivia kodin ulkopuolella
 
Vinkkejä kirjeen kirjoittamiseen

Kirjoita englannin tai persian kielellä. Voit kirjoittaa myös omalla äidinkielelläsi.

Aloita kirjeesi kunnioittavasti: “Dear Mr Khamenei”, “Hyvä Herra Khamenei” toimivat hyvin.

Kerro, että kirjoitat Nasrin Sotoudehin puolesta. Kuvaile lyhyesti hänen tilanteensa.

Mainitse kirjeessäsi yllä olevat vaatimukset.

Kerro jotain, joka tekee kirjeestä henkilökohtaisen. Voit kertoa, miksi olet järkyttynyt Nasrin Soutoudehin saamasta tuomiosta. Voit myös kertoa, miksi naisten oikeuksien puolustaminen ja kuolemanrangaistuksen vastustaminen on mielestäsi tärkeää.
Voit myös kertoa jotain itsestäsi.

Lopeta kirjeesi kohteliaasti: Kunnioittavasti / Yours Sincerely on aina asiallinen.

Voit hyödyntää kirjettä kirjoittaessasi Materiaalit-osiosta löytyvää mallikirjettä.

 
Lähetä kirjeesi

Kirjeesi Iranin korkeimmalle johtajalle kulkee parhaiten perille Iranin YK-edustuston kautta. Lähetä se osoitteeseen:

Supreme Leader Ali Khamenei

C/O Permanent Mission of Iran to the UN

Chemin du Petit-Saconnex 28

1209 Geneva, Switzerland

 

Lähetä myös kopio kirjeestäsi Iranin Suomen suurlähetystöön osoitteella:

Mr Mohammad Mahdi Akhoundzadeh Basti

Embassy of Islamic Republic of Iran

Kulosaarentie 9

00570 Helsinki

Kopion lähettäminen lähetystöön vahvistaa kirjeesi mahdollisuuksia tulla huomioiduksi.   

 
Twiittaa!

Voit myös lähettää Nasrin Soutoudehia puolustavia Twitter-viestejä.

Merkitse viesteihin vastaanottajaksi Iranin korkein johtaja Ali Khamenei @khamenei_ir

Voit käyttää Materiaalit-osiosta löytyviä malliviestejä tai kirjoittaa oman viestisi.

 

Lähetäthän kirjeesi tai Twitter-viestisi viimeistään 25.4.

Koulutehtävä: Nasrin Sotoudeh ja ihmisoikeuspuolustajien hiljentäminen

Sopii: kaikenkokoisille ryhmille
Vie aikaa n. 30 min.
Mitä tarvitsen? Nasrin Sotoudehin tarina ja tiivistelmä ihmisoikeuksien julistuksesta (löytyy kohdasta materiaalit)

Tämän harjoituksen tarkoituksena on tutustua tarinan keskeisiin ihmisoikeuksiin ja tarinassa tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin.

1

Jaa oppilaat pienempiin, n. 4 hengen ryhmiin ja pyydä heitä keskustelemaan 5-10 minuuttia Nasrin Sotoudehin tarinasta. Käytä seuraavaa apukysymystä:

Mikä on väärin tavassa, jolla kyseessä olevaa henkilöä kohdellaan?

2

Jaa seuraavaksi oppilaille lista YK:n ihmisoikeusjulistuksessa hyväksytyistä oikeuksista. Voit vaihtoehtoisesti myös näyttää listan videotykillä tai dokumenttikameralla. Pyydä oppilaita pohtimaan ryhmissä 5-10 minuutin ajan seuraavaa kysymystä:

Mitkä YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksessa luetellut oikeudet jäävät toteutumatta kyseessä olevan henkilön kohdalla?

Voit kertoa, että osaan ihmisoikeusloukkauksista tarinoissa viitataan suoraan. Oikeudet saattavat kuitenkin jäädä toteutumatta myös, koska muut oikeudet eivät toteudu henkilön kohdalla. Kaikki ihmisoikeudet ovat riippuvaisia toisistaan.

3

Tehtävän purkamista varten voit pyytää oppilaita kirjoittamaan löytämänsä asiat paperille ja kiertämään katsomassa muiden papereita. Voitte keskustella yhdessä esimerkiksi seuraavista kysymyksistä:

 • Saiko muiden ryhmien vastausten katsominen teidät ajattelemaan jotakin oikeutta tai asiaa, minkä haluaisitte lisätä omaan listaanne?
 • Löydättekö jonkin oikeuden, jonka ei mielestänne pitäisi olla listassa? Miksi?
 • Miksi olette valinneet juuri tämän oikeuden tai artiklan?
 • Oliko loukattujen oikeuksien löytäminen vaikeaa?
 • Mitä valtion ja sen viranomaisten tulisi tehdä, jotta tilanne henkilön kohdalla korjaantuisi?
 • Mitä me voisimme ryhmänä tehdä, jotta kyseinen valtio noudattaisi kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia paremmin?

Nasrin Sotoudehin tarinassa keskeisiä ihmisoikeuksia ovat mm. oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin; ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; oikeus rauhanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen; syrjinnän kielto; sekä kidutuksen kielto.

Seuraa meitä: