Etusivu Uutiset Tragedia, joka odotti tapahtumistaan

Tragedia, joka odotti tapahtumistaan

Alkuperäiskansojen puolustajan raaka surma Hondurasissa osoittaa, millaisia vaaroja ihmisoikeuksien puolustajat ja aktivistit kohtaavat maassa.

Hondurasin alkuperäiskansojen oikeuksia ajavan COPINH-järjestön johtaja ja perustaja Berta Cáceres ammuttiin eilisaamuna kotonaan La Esperanzassa, Intibucán provinssissa Länsi-Hondurasissa.

Berta oli joutunut vuosia kestäneen häirintä- ja uhkailukampanjan kohteeksi puolustaessaan alkuperäiskansojen oikeuksia.

”Bertan pelkurimainen surma on tragedia, joka odotti tapahtumistaan. Hän oli joutunut vuosia kestäneen häirintä- ja uhkailukampanjan kohteeksi puolustaessaan alkuperäiskansojen oikeuksia”, kommentoi Erika Guevara-Rosas, Amnesty Internationalin Amerikoiden alueen johtaja.

”Hondurasin viranomaisilla saattaa olla verta käsissään. Viranomaisten on toimittava päättäväisesti löytääkseen tähän puistattavaan rikokseen syyllistyneet ja suojellakseen Bertan kaltaisia aktivisteja. Hallinnon on saatettava syylliset vastuuseen ja taattava suojelua Bertan perheelle ja kaikille COPINH-järjestön jäsenille.”

”Bertan kuolema vaikuttaa musertavasti moniin ihmisoikeusaktivisteihin ja -järjestöihin, kuten Amnestyyn, jotka ovat työskennelleet hänen kanssaan suojellakseen monien haavoittuvassa asemassa olevien eteläamerikkalaisten alkuperäiskansoihin kuuluvien oikeuksia.”

COPINH on viime vuosina protestoinut Agua Zarca -padon rakentamista Gualcarque-joen varrelle Länsi-Hondurasiin. Suomen valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on tukenut Agua Zarcan vesivoimaprojektia. Lehtitietojen mukaan muun muassa Maailmanpankin alainen Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC ja kiinalainen valtionyhtiö Sinohydro ovat vetäneet tukensa hankkeelta. Suomalaisten järjestöjen mukaan Cáceres suunnitteli vierailua Suomeen.

Seuraa meitä: