Framsidan Appeal Turkiet: Pride-demonstranterna måste frikännas

Turkiet: Pride-demonstranterna måste frikännas

Turkiska studerandena Melike Balkan och Özgür Gür riskerar tre års fängelsestraff för att ha deltagit i en Pride-demonstration i maj 2019.

Polisen skingrade med våld den fredliga protest som ordnades som svar på att Pride-evenemanget förbjöds olagligt, och flera deltagare greps och åtalades senare.

Att delta i en demonstration får inte leda till åtal. Ingen ska dömas för att ha utövat sin uttrycks- eller mötesfrihet.

Underteckna appellen och kräv att studerandenas åtal förkastas och polisens användning av maktmedel utreds.

Uppdatering 8.12.2020: I dag har vi vidarebefordrat denna appell och de underskrifter som hittills har samlats in till den turkiska justitieministern . Rättegången mot Melike Balkan, Özgür Gür och andra som fängslades i samband med Pride-protesten är den 10.12. Vi väntar på domstolsbeslutet och kommer att fortsätta kampanjen efter det, om det behövs.

 

Bästa justitieminister Abdülhamit Gül,

Jag kräver att

  • Melike Balkan, Özgür Gür och 17 andra personer som greps i samband med Pride-demonstrationen frikänns.
  • polisens orimliga användning av maktmedel utreds snabbt, opartiskt och rättvist, och att de poliser som handlat olagligt bär ansvaret för sina handlingar.

Skriv under appell.

Virhe: tarkista sähköposti

Fel: Telefonnumret ska börja med 0. Numret får inte innehålla mellanslag eller konstiga tecken.

Underskrift: 6234

77 %
02000400060008000

Protest mot olagligt förbud

Sommaren 2019 förbjöd rektorn vid METU-universitetet Pride-evenemang på universitetscampus. När studerandena protesterade fredligt mot förbudet, skingrade polisen folksamlingen med våld och grep deltagare. Tidigare har alla offentliga LHBTI-evenemang förbjudits på Ankaras område. Förbudet upphävdes efter att det konstaterades vara oförenligt med grundlagen, vilket också innebär att evenemangsförbudet vid universitetet var lagstridigt.

På evenemangsdagen, den 10 maj, samlades Pride-arrangörerna för att förbereda tillställningen, men polisen, som hade kallats till platsen uppmanade deltagarna att överlämna sina regnbågsflaggor och ta ner den monter som byggts för evenemanget. Studerandena lydde polisens uppmaningar, men satte sig på marken i hopp om att kunna förhandla med polisen. Polisen skingrade gruppen genom att använda paprikaspray, gummikulor och tårgas. 18 studerande och en universitetsanställd greps. Åtal har väckts mot dem för “olaga sammankomst” och för att låta bli att lyda uppmaningen om avlägsna sig.

 

”På Pride får vi känna oss hela”

Melike och Özgür hör till en studerandegemenskap som i flera år kämpat för regnbågsrättigheter. Sedan år 2011 har gruppen ordnat årliga Pride-marscher och andra evenemang på universitetscampus. I Turkiet har man upprepade gånger försökt förbjuda alla regnbågsevenemang, och den som kämpar för sexual- och könsminoriteters rättigheter kan dömas till fängelse. “Vi måste förstå vad Pride betyder för folk”, säger Melike.

Under de senaste åren har flera journalister, mediearbetare och människorättsaktivister fängslats, och de hålls häktade långa tider som straff. Medborgarorganisationer har upplösts, medier lagts ner och deras anställda sagts upp.

En del av dem som står åtalade till följd av Pride-protesten vid METU-universitetet uppger att de bara varit på plats som åskådare. De åtalade väntar nu på sin tredje rättsförhandling och på domarna. De kan vänta sig fängelsedomar på upp till tre år. Melike och Özgür tror att internationella påtryckningar kan ha en betydande inverkan på rättegångens utfall.

Följ oss: