Framsidan Appeal Myanmar: Satir är inget brott

Myanmar: Satir är inget brott

Ungdomarna som fängslats för diktuppläsning måste friges!

Den 23-åriga Paing Phyo Min är dömd till sex års fängelse för satir och samhällskritisk konst. Han och de övriga medlemmarna i en konstnärsgrupp fälldes för en föreställning som drev med Myanmars armé.

Uttrycksfriheten är en mänsklig rättighet. Satir är inget brott.

Underteckna appellen och kräv att Paing Phyo Min friges.

Ers majestät, statskansler Aung San Suu Kyi,

Jag kräver att

  • Paing Phyo Ming och de andra medlemmarna i gruppen Peacock Generation befrias omedelbart.
  • lagarna som begränsar uttrycksfriheten och mötesfriheten ses över eller upphävs.

Skriv under appell.

Virhe: tarkista sähköposti

Fel: Telefonnumret ska börja med 0. Numret får inte innehålla mellanslag eller konstiga tecken.

Underskrift: 5415

72 %
01875375056257500

I fängelse för att ha kritiserat armén

Paing Phyo Min är en del av gruppen Peacock Generation, som sysslar med Thangyat-föreställningar, en kombination av traditionella dikter och musik. Våren 2019 kritiserade gruppens föreställningar landets armé för dess maktgirighet och pengaanvändning. Myanmars armé tål ingen kritik.

Militärjuntans styre avslutades i Myanmar år 2010, men vid sidan om civilförvaltningen har armén fattat hårt grepp om makten och dragit dem som kritiserat samhällssituationen i landet inför rätta. Lagarna, som tillämpades för att döma Paing Phyo Min och hans konstnärsgrupp, används allmänt för att begränsa uttrycksfriheten.

Paing Phyo Mins fängelsestraff motiveras med ”ärekränkning”, han åtalas även för att ha uppmuntrat officerare och soldater att försumma sina skyldigheter.

”Jag tröstas av det faktum det jag sagt och gjort var alldeles rätt”

Paing Phyo Min är tredje årets geologistuderande vid Dagon-universitetet. På grund av coronaviruset har han inte haft möjlighet att fortsätta sina studier i fängelset.

”Det är trist att hela tiden sitta i ett litet rum inomhus. Men jag tröstas av det faktum att det jag sagt och gjort var alldeles rätt. Jag har inte gjort något fel, och det måste jag konstant påminna mig om,” säger han, då han beskriver sitt liv i fängelset. Konstentusiasten Paing Phyo Min är saknad av sin familj, som består av pappa, mamma och lillasyster.

Följ oss: