Framsidan Appeal Mordet på favela-aktivisten i Brasilien måste utredas

Mordet på favela-aktivisten i Brasilien måste utredas

Den 14 mars 2018 minns vi som dagen då en av Brasiliens mest uppskattade människorättsförsvarare kallblodigt sköts ihjäl i sin bil. Det var sista dagen i Marielle Francos liv.

Undersökningen av Marielles död har skett i hemlighet, trots att bevis ger vid handen att mordet var välplanerat och att statliga aktörer var involverade. Exempelvis verkar kulorna ha tillhört den federala polisen. Underteckna appellen och kräv att det görs en grundlig och oberoende utredning av mordet!

Ärade Brasiliens president,

Jag kräver att

  • det omgående görs en grundlig och oberoende undersökning av Marielle Francos död,
  • de skyldiga till Marielles död ställs inför rätta,
  • de brasilianska myndigheterna förhindrar attacker mot människorättsförsvarare och ser till att det nationella programmet till skydd av människorättsförsvarare genomförs effektivt.

Skriv under appell.

Virhe: tarkista sähköposti

Fel: Telefonnumret ska börja med 0. Numret får inte innehålla mellanslag eller konstiga tecken.

Underskrift: 5436

108 %
01250250037505000

Marielle Franco drömde om en tryggare och mera rättvis hemstad. Hon kritiserade aktivt polisens övergrepp och att staten inskränker medborgarnas rättigheter i säkerhetens namn. Marielle gick dock inte med på att bara drömma om en förändring; hon var en uppskattad ledamot av stadsfullmäktige och försvarade minoriteternas mänskliga rättigheter. ”Marielle personifierade de rättigheter hon kämpade för”, berättar hennes partner Monica.

Marielles otröttliga arbete bland kvinnorna, ungdomarna och regnbågsgemenskapen i favelorna tog slut när hon och hennes chaufför sköts ihjäl från en förbikörande bil den 14 mars 2018. Strax innan hon dog hade hon deltagit i en diskussion om svarta kvinnors rättigheter.

Fallet Marielle är inte det enda i sitt slag. I Brasilien dödas varje år tiotals människorättsförsvarare. Alltför ofta händer det att brotten inte undersöks och att de skyldiga inte blir dömda. I synnerhet de som vågar ifrågasätta polisens övergrepp utsätts för hot och attacker. Undersökningen av Marielles död sker i hemlighet, trots att bevis som Amnesty International förfogar över ger vid handen att statliga aktörer var involverade. Exempelvis ser de kulor som användes vid mordet ut att ha tillhört den federala polisen. Också säkerhets- och trafikkamerorna på gärningsplatsen hade stängts av endast en dag innan mordet.

De brasilianska myndigheterna måste skydda människorättsförsvarare mot nya attacker och ställa de skyldiga till svars. Underteckna vädjan och kräv att det görs en öppen, grundlig och oberoende undersökning av mordet på Marielle och att de skyldiga ställs inför rätta.

Följ oss: