Framsidan Appeal Kina: 10 års fängelse för bokförläggare

Kina: 10 års fängelse för bokförläggare

I februari dömdes den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse för att ha “försett utländsk makt med underrättelser”. Guis förlag och bokhandlar i Hongkong är kända för att publicera och sälja böcker om kinesiska ledare och politiska skandaler.

I januari 2018 var Gui på väg till Beijing för en medicinsk undersökning tillsammans med två svenska diplomater då tio civilklädda tjänstemän förde iväg honom. Sedan dess har ingen sett honom. Underteckna appellen - Gui bör omedelbart friges.

Ärade president Xi Jinping,

Jag kräver att

  • Gui Minhai omedelbart friges och att alla åtal mot honom förkastas ifall det inte finns  tillräckliga eller trovärdiga bevis för att Gui har gjort sig skyldig till ett internationellt vedertaget brott. I detta fall bör han garanteras en rättvis rättegång. 
  • Gui Minhai garanteras tillgång till hälsovård samt möjlighet att träffa sin jurist och familj.
  • Att omständigheterna gällande Gui Minhais medborgarskap utreds och att han under tiden har rätt till konsulära tjänster. 

Skriv under appell.

Virhe: tarkista sähköposti

Fel: Telefonnumret ska börja med 0. Numret får inte innehålla mellanslag eller konstiga tecken.

Underskrift: 8910

89 %
025005000750010000

Den kinesisk-svenska medborgaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse och förlorat sina politiska rättigheter för fem år för att ha “försett utländsk makt med underrättelser”. Domen gavs i en hemlig och orättvis rättegång i slutet av februari.

Gui Minhai är en känd bokhandlare och -förläggare, vars bokhandlar Mighty Current Media och Causeway Book Store i Hongkong är speciellt kända för “avslöjningsböcker” om politiken i Kina och om folk som flytt från Kina.

Böckerna är förbjudna i fastlandskina men mycket populära i Hongkong, Macau och Taiwan. Publiceringsverksamheten har pågått i flera år men då fem bokhandlare år 2015 försvann, väcktes oron över hur Kina kunde kontrollera publiceringsverksamheten även i sina speciella administrativa regioner.  Tålamodet hos det kommunistiska partiet i Kina verkar ha tagit slut i och med det verk som år 2015 skulle publiceras om president XI Jinpings älskarinnor “The General Secretary’s Eight Love Stories”.

I oktober 2015 försvann Gui under en semester i Thailand. I januari 2016 klarnade det att kinesiska myndigheter hade arresterat honom då han i den statskontrollerade TV-kanalen gav en “bekännelse”, där han berättade att orsaken till att han greps var en inblandning i en bilolycka som skett år 2003. Gui “frigavs” från fängelset i oktober 2017 –  i praktiken var han fortfarande under sträng övervakning av de kinesiska myndigheterna.

I Januari 2018 greps Gui på nytt då han tillsammans med två svenska diplomater var på väg till Beijing för en medicinsk undersökning då han uppvisat symptom på nervsjukdomen ALS. De svenska diplomaterna var med för att trygga Guis resa till läkarmötet. Under resan fördes Gui iväg av tio personer och han försvann än en gång från offentligheten. I februari gav Gui, bevakad av två poliser, ett nytt utlåtande i Kinas statskontrolleradeTV där han beskyllde Sverige för att använda honom som en schackpjäs i en diplomatisk konflikt. I samma sändning berättade de kinesiska myndigheterna att de misstänkte Gui för att ha överlåtit statshemligheter.

Gui Minhai har inte sett sin familj eller träffat sin egna jurist på över två år. Guis familj är rädd för att han inte får den läkarvård som han behöver. Det är även möjligt att Gui har torterats eller är i fara att torteras.

Kinas “mjuka” maktanvändning

Gui har inte helt fel då han säger att han har blivit en diplomatisk schackpjäs. Men det är inte Sverige som drar i trådarna utan Kina som svartsjukt strävar efter att kväva diskussionen som förs om det egna politiska systemet eller den politiska eliten.

En väsentlig del av Kinas “mjuka” maktanvändning är att pressa de stater som kritiserar landet: Sveriges och Kinas relation har infekterats till det yttersta och Kina går inte med på att respektera Guis konsulära skydd. Kina godkänner inte dubbelmedborgarskap och genom att hävda att Gui har ansökt om kinesiskt medborgarskap, upphäver det i Kinas ögon Sveriges rätt att representera Gui.

Kinas makt sträcker sig även till sådana som flyttat från landet: att fängsla Gui är ett tecken för alla andra att ett annat lands medborgarskap eller att bo på ett annat ställe inte ger skydd. På samma sätt kontrollerar Kina till exempel uigurer som bor utanför landet och den diskussion de för: för stor kritik av diskrimineringen eller förföljelsen av uigurerna kan leda till att släktingar som bor i Kina fängslas.

Kina försöker spela med helt egna regler, men vi ser bakom dimridån. Att publicera skvallerromaner är inte att sprida statshemligheter men att fängsla en förläggare är godtycklig berövning av frihet.

Underteckna appellen.

Följ oss: