Framsidan Appeal För regnbågs­gemenskapen i Ukraina

För regnbågs­gemenskapen i Ukraina

”Jag är inte rädd och jag är redo att fortsätta.”

Ukrainska aktivisten Vitalina Koval är engagerad i att försvara regnbågsgemenskapens rättigheter i sin hemstad Uzhgorod. Under en marsch på senaste kvinnodagen blev Vitalina och hennes vänner attackerade av en högerextremistisk grupp, trots att polisen hade lovat skydda marschen. Angriparna blev på momangen frigivna från polisstationen, medan Vitalina fick vänta i timmar på att få sin brottsanmälan registrerad, och attacken förs inte till rätten som hatbrott.

Kräv att myndigheterna garanterar demonstranternas säkerhet och skyddar aktivisterna mot extremhögerns attacker.

Bästa inrikesminister Arsen Avakov,

Jag kräver att de ukrainska myndigheterna

  • ser till att Vitalina Kovals och andra aktivisters viktiga arbete för kvinnors, sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter får ett offentligt erkännande,
  • ser till att alla extremhögerattacker mot människorättsförsvarare och aktivister undersöks snabbt, effektivt och oberoende och att de skyldiga ställs inför rätta,
  • effektivt skyddar människorättsförsvarare mot attacker.

Skriv under appell.

Virhe: tarkista sähköposti

Fel: Telefonnumret ska börja med 0. Numret får inte innehålla mellanslag eller konstiga tecken.

Underskrift: 5793

77 %
01875375056257500

Vitalina Koval vägrar vara rädd. Den demonstration Vitalina ordade på internationella kvinnodagen till försvar för sexuella minoriteters och könsminoriteters och för kvinnors rättigheter tog en otrevlig vändning när en grupp högerextremister gick till angrepp mot Vitalina och andra demonstranter, hotade dem och rev sönder plakat. Polisen hade lovat skydda demonstranterna, men trakasserarna lyckades kasta röd målarfärg på Vitalina och på andra demonstranter och Vitalina fick skador på ögonen.

Angriparna släpptes fria några timmar efter att de anhållits, medan Vitalina i flera timmar fick kräva att hennes brottsanmälan skulle registreras. Trots att attacken var riktad mot regnbågsgemenskapen var myndigheterna ovilliga att registrera den som ett hatbrott och undersökningen framskred långsamt.

Trots att det varit en grov attack slutade Vitalina inte kämpa för regnbågsgemenskapens rättigheter utan började allt mera högljutt utkräva dessa rättigheter. Hon har engagerat sig i att försvara regnbågssamfundets rättigheter i sin hemstad Uzhgorod. ”Ge inte upp, också om det är svårt, allting ordnar sig till slut. Det vill jag bevisa genom mitt eget exempel”, förklarar Vitalina.

Attacken är ett led i en större skrämselrörelse som högern genomför i Ukraina. De ukrainska myndigheterna måste garantera demonstranternas säkerhet och ta attackerna mot människorättsförsvarare på allvar. Visa ditt stöd för Vitalina och andra människorättsförsvarare. Underteckna vädjan och kräv att aktivister skyddas mot extremhögerns attacker.

Följ oss: