Etusivu Uutiset Oikeudenkäyntifarssin on loputtava – Turkki, vapauta ihmisoikeuspuolustajat

Oikeudenkäyntifarssin on loputtava – Turkki, vapauta ihmisoikeuspuolustajat

Oikeudenkäynti Taner Kılıçiä ja Istanbul 10:tä vastaan alkaa tänään. Ihmisoikeuksien puolustaminen ei ole rikos. Siitä johtuvat syytteet tulee hylätä ja vankilassa vielä olevat tulee vapauttaa.

Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja Taner Kılıç ja Amnestyn entinen toiminnanjohtaja İdil Eser sekä yhdeksän muuta ihmisoikeuspuolustajaa joutuvat tänään oikeuden eteen vastaamaan järjettömiin ja perusteettomiin syytteisiin. Heitä syytetään muun muassa terroristijärjestön jäsenyydestä.

“Näiden absurdien syytteiden tueksi ei ole pienintä viitettäkään todisteista, joten on aika lopettaa tämä oikeudellinen farssi ja vapauttaa nämä ihmiset, jotka ovat omistaneet elämänsä muiden oikeuksien puolustamiselle”, Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo sanoo.

Taner Kılıç ja Istanbul 10 pidätettiin puolitoista vuotta sitten. Viidessä aiemmassa oikeuden kuulemisessa syytteet ihmisoikeuspuolustajia vastaan on perusteellisesti osoitettu vääriksi. Tästä huolimatta näyttää siltä, että Turkin viranomaiset näyttävät haluavan venyttää tapausta mahdollisimman pitkälle.

“Taner ja Istanbul 10 symboloivat voimakkaasti Turkissa käynnissä olevaa hyökkäystä”, Kumi Naidoo jatkaa.

“Istanbul 10 ja Taner on julistettava syyttömiksi ja kaikki, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa vangittuna, koska ovat puolustaneet ihmisoikeuksia, on vapautettava.”

Taner vietti vankilassa yli 14 kuukautta ennen kuin hänet vapautettiin odottamaan oikeudenkäyntiä viime elokuussa. Istanbul 10:stä kahdeksan ihmisoikeuspuolustajaa joutui viettämään vankilassa neljä kuukautta ennen kuin heidät vapautettiin takuuta vastaan lokakuussa 2017.

Päivitys: Oikeudenkäynnissä 7.11.2018 ei tehty päätöksiä. Seuraava oikeuden kuuleminen on 21.3.2019.

Seuraa meitä: