Etusivu Tiedote Kutsu: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään ­– mielenosoitus sisäministeriön edessä tiistaiaamuna 9.10.

Kutsu: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään ­– mielenosoitus sisäministeriön edessä tiistaiaamuna 9.10.

Amnesty Internationalin Suomen osasto järjestää tiistaina mielenosoituksen palautusten lopettamiseksi Afganistaniin. Mielenosoituksen päätteeksi Amnesty luovuttaa sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jonka on allekirjoittanut liki 18 000 suomalaista. Mielenosoituksia on viikon aikana ympäri Eurooppaa.

Aika: Tiistai 9.10. kello 9.00-9.30
Paikka: Kirkkokatu 12, Sisäministeriön edusta, Helsinki

Amnesty järjestää tiistaiaamuna mielenosoituksen Helsingissä sisäministeriön edessä palautusten keskeyttämiseksi Afganistaniin, kunnes maahan voi palauttaa ihmisiä turvallisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Tilaisuudessa lennätetään punaisia leijoja symbolina vapaudelle. Leijojen lennättäminen oli kielletty Afganistanissa Taliban hallinnon aikana.

“Euroopasta Afganistaniin palautetut ihmiset ovat vaarassa sekä maassa vallitsevan konfliktin että laajamittaisten ja vakavien ihmisoikeusloukkausten takia. Sen lisäksi Afganistanin humanitaarinen tilanne on heikentynyt merkittävästi, kun maahan on palannut viime vuosina naapurimaista valtava määrä pakolaisia, joista hallitus ei kykene huolehtimaan”, Amnesty ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

“Näistä syistä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on todennut, että sisäinen pako Kabuliin ei yleisesti ottaen ole mahdollinen.”

Mielenosoituksen päätteeksi Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson, Niina Laajapuro ja afganistanilaisen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid luovuttavat sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea keskeyttämään palautukset Afganistaniin. Vetoomus on kerännyt liki 18 000 allekirjoitusta.

Suomi ja useat muut EU-maat perustelevat Afganistaniin palautuksia sillä, että tietyt alueet maasta ovat riittävän turvallisia. Amnestyn vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan näin ei ole. Vuoden 2018 aikana tilanne Afganistanissa on huonontunut entisestään.

Kansainvälinen oikeus ja Suomen oma lainsäädäntö kieltää palauttamasta ihmisiä maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Tulevan viikon aikana teema on esillä kansainvälisesti, kun Amnestyn eri osastot ympäri Eurooppaa osoittavat mieltä, jotta maat lakkauttaisivat palautukset Afganistaniin.

Linkit

Kuvat

Seuraa meitä: