Etusivu Blogi Koulujen kirjemaraton lisää uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiin – meillä on valta vapauttaa ihmisiä

Koulujen kirjemaraton lisää uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiin – meillä on valta vapauttaa ihmisiä

Kun 16-vuotiaana kidutettu, kuolemaantuomittu ja Amnestyn kampanjan seurauksena kymmenen vuotta myöhemmin vapautettu Moses Akatugba puhuu helsinkiläiskoulun täydessä auditoriossa, oppilaat kuuntelevat. Nigerialainen Moses on vuodesta 2014 lähtien vastaanottanut kirjeitä ja kortteja tuntemattomilta ihmisiltä ympäri maailmaa – ja saa niitä edelleen. Viesti kirjeissä on yksinkertainen: sinä et ole yksin, me taistelemme kanssasi.

Koulujen kirjemaraton on ihmisoikeuskasvatusta ja osa Amnestyn maailmanlaajuista Kirjeitä Vapaudelle –kampanjaa, jossa sadattuhannet ihmiset kirjoittavat vetoomuskirjeitä viranomaisille ja solidaarisuusviestejä ihmisoikeusloukkauksia kokeneille ihmisille. Kampanjan tavoitteena on puolustaa ihmisoikeuksia, tuoda toivoa hädässä oleville ja painostaa päättäjiä noudattamaan velvoitteita, joihin he ovat kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa sitoutuneet. Kampanjaa ei tehdä irrallaan vaikuttamistyöstä, vaan sen kautta pureudutaan laajoihin ja toistuviin ihmisoikeusongelmiin.

Moses vapautettiin toukokuussa 2015 Nigerian hallituksen vastaanottamien vetoomuskirjeiden seurauksena, ja hän haluaa jatkaa taistelua ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Hänen vapautumisensa todistaa sen, että jokaisella kirjeellä todella on väliä. ”Sain lähettämistänne viesteistä valtavasti voimaa”, hän sanoo ja kannustaa auditoriossa istuvia oppilaita tarttumaan kyniinsä.

Pystyvyyden tunne ja usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiin ovat erityisen tärkeäitä maailmassa, jossa negatiivisten uutisten virta on jatkuva. Uudet opetussuunnitelmat tukevat toisen asemaan eläytymistä ja ihmisoikeuksien suunnitelmallista edistämistä osana koulutyötä. Ne myös kannustavat aktiivisuuteen oppimisen rinnalla: perusopetuksen laaja-alaisissa tavoitteissa mainitaan erikseen osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Kirjemaraton on kampanja, jossa näihin tavoitteisiin voi tarttua konkreettisesti ja helposti.

Mikkeliläisen yläkoulun oppilas Valtteri kertoo, ettei usko yhden kirjeen pystyvän muuttamaan maailmaa, mutta uskoo, että se voi laittaa pallon vierimään. Opettaja, anna sinäkin oppilaidesi laittaa palloja vierimään – niistä voi syntyä kokonainen ihmisoikeustekojen vyöry.

Koulujen kirjemaraton järjestetään tänä vuonna 7.11 – 15.12.2016. Tule mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake suomeksi tai ruotsiksi.

 

Hilla Kurittu. Kirjoittaja on Amnestyn ihmisoikeuskasvatuksen harjoittelija.

Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.

Seuraa meitä: