Etusivu Kirjeitä vapaudelle Priden puolustajat

Syytettyinä sateenkaarioikeuksien puolustamisesta

Melike Balkan ja Özgür Gür
Play Video

Priden puolustajat, Turkki

Turkkilaisia opiskelijoita Melike Balkania ja Özgür Güria uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistus, koska he osallistuivat Pride-tapahtuman kiellon vuoksi järjestettyyn mielenosoitukseen METU-yliopiston kampuksella Ankarassa.

Melike ja Özgür kuuluvat opiskelijaryhmään, joka on vuosien ajan puolustanut sateenkaarioikeuksia. Vuodesta 2011 lähtien ryhmä on järjestänyt vuosittaisen Pride-marssin ja muita tapahtumia yliopistonsa kampuksella. 

METU-yliopiston rehtori kielsi kesällä 2019 Pride-tapahtumien järjestämisen yliopiston alueella. Kun opiskelijat vastustivat kieltoa rauhanomaisella mielenosoituksella, poliisi hajotti kokoontumisen väkivalloin ja pidätti osallistujia ja sivustakatsojia.

Myöhemmin kahdeksaatoista opiskelijaa, Melike ja Özgür heidän joukossaan, ja yhtä yliopiston työntekijää vastaan nostettiin syytteet laittomasta kokoontumisesta ja hajaantumiskäskyn noudattamatta jättämisestä.  

Pride-tapahtumaa puolustaneeseen mielenosoitukseen osallistuneiden tuomiosta päättävä oikeusprosessi on edelleen kesken. Pahimmillaan he voivat saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. 

Kansainvälinen tuki mahdollisti Pride-tapahtuman järjestämisen METU-yliopiston kampuksella vuonna 2018. Nyt tukea tarvitaan jälleen.  Puolusta kokoontumisvapautta.

Seuraa meitä: