Etusivu Kirjeitä vapaudelle Gustavo Gatica

Poliisin sokeuttama oikeudenmukaisuuden puolustaja

Play Video

Gustavo Gatica, Chile

Chileläinen opiskelija Gustavo Gatica sokeutui poliisien ampumista kumiluodeista mielenosoituksessa Santiagossa syksyllä 2019.  Hän oli yksi niistä miljoonista chileläisistä, jotka osallistuivat laajoihin kasvavaa eriarvoisuutta vastustaneisiin mielenosoituksiin.

Joukkoliikenteen hintojen noususta alkunsa saaneet mielenosoitukset kestivät viikkoja ja herättivät huomiota ympäri maailmaa. Viranomaiset tukahduttivat mielenosoituksia väkivaltaisesti, ja satoja ihmisiä loukkaantui lähes päivittäin. Myös Gustavo Gatican kohtalo nousi kansainvälisiin otsikoihin.  

Chilen vallanpitäjät eivät puuttuneet poliisin toimintaan mielenilmauksissa, vaan antoivat väkivallan jatkua. Poliisin liiallisen voimankäytön salliminen johti mielenosoittajien pahoinpitelyihin, ja tiedossa on myös kuolemantapauksia.

Poliisin sisäisessä tutkinnassa ei saatu selville, kuka on vastuussa Gustavon loukkaantumisesta. Heinäkuussa 2020 Amnesty julkaisi todisteita siitä, että poliisitutkinnassa on salattu tietoa Gustavon ampumiseen syyllistyneestä.

Poliisikomentajien rooli ja vastuu Gustavon sokeutumiseen johtaneista tapahtumista on tutkittava. Heidän velvollisuutenaan olisi ollut estää aseiden ja ammusten väärinkäyttö. 

Kun protestit jatkuivat Santiagon kaduilla Gustavon loukkaantumisen jälkeen, mielenosoittajat pukeutuivat silmälappuihin ja huusivat hänen nimeään. He vaativat oikeutta. Niin mekin. 

Puolusta kokoontumisvapautta. Vaadi ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden poliisien ja etenkin väkivallan sallineiden komentajien saattamista vastuuseen.

Seuraa meitä: