Etusivu Hyvät uutiset Iranilaisen Zeinab Sekaanvand Lokranin kuolemantuomion täytäntöönpanoa on lykätty

Iranilaisen Zeinab Sekaanvand Lokranin kuolemantuomion täytäntöönpanoa on lykätty

Saimme tiedon Zeinabin kohtalosta vain muutamia päiviä ennen mahdollista teloituspäivää. Ripeän toiminnan ansiosta onnistuimme vetoamaan Iranin viranomaisiin teloituksen pysäyttämiseksi. Kiitos, että toimit kanssamme!

Zeinab meni naimisiin 15-vuotiaana. Avioliiton aikana hän joutui toistuvasti aviomiehensä pahoinpitelemäksi, kunnes mies murhattiin Zeinabin ollessa 17-vuotias. Murhan jälkeen poliisit pidättivät Zeinabin ja pahoinpitelivät hänet tekemään väärän tunnustuksen, jonka perusteella hänet tuomittiin kuolemaan.

Lähes 24 000 suomalaista vetosi Zeinabin pelastamiseksi.

Lähes 24 000 suomalaista vetosi Zeinabin pelastamiseksi. Kuolemantuomion täytäntöönpanon lykkäämisen lisäksi Iranilaisviranomaiset ovat myöntäneet Zeinabille uuden asianajajan, joka pyrkii saamaan Zeinabille uuden oikeudenkäynnin.

Iran on yksi maailman ahkerimmista teloittajista

Iran on yksi maailman ahkerimmista teloittajista. Vaikka lasten oikeuksien sopimus, johon myös Iran on sitoutunut, kieltää yksiselitteisesti alaikäisten rikoksentekijöiden teloittamisen, on tälläkin hetkellä maan kuolemantuomittujen osastolla 160 nuorta, jotka on tuomittu alaikäisenä tehdyistä rikoksista.

Myös naisten asema on Iranissa erityisen tukala. Iranin parlamentti on muun muassa keskustellut lakiehdotuksesta, joka vaikeuttaisi naisten ehkäisyyn liittyvän tiedon saantia ja kieltäisi naisilta vapaaehtoisen sterilisaation. Lakiehdotuksen tarkoituksen on estää Iranin väkiluvun kääntyminen laskuun. Lisäksi parlamentti on hyväksynyt lain, jonka mukaan perheväkivaltaan liittyvät rikokset ratkaistaan sovittelulla oikeudenkäynnin sijaan. Lain pelätään tekevän perheväkivallasta puhumisesta entistä vaikeampaa.

Vaikka Iranin ihmisoikeustilanne on synkkä, Zeinabin teloituksen lykkääminen osoittaa, että pystymme yhdessä mahdottomiltakin vaikuttaviin tekoihin. Vaara ei kuitenkaan ole vielä ohi. Vaikka Zeinab ei ole välittömässä vaarassa tulla teloitetuksi, ei hänen kuolemantuomiotaan ole vielä kumottu. Jatkamme toimimista Zeinabin puolesta.

Seuraa meitä: