Etusivu Person Johan Teterissa

Johan Teterissa

Perinteisen tanssin esittäminen ja Molukkien itsenäisyyslipun nostaminen Indonesian presidentin nähden vei indonesialaisen peruskoulunopettajan Johan Teterissan 15 vuodeksi vankilaan. Pidätyksen jälkeen häntä kidutettiin viikkojen ajan.

Johan Teterissa johti rauhanomaista mielenilmausta Indonesian presidentin vierailun aikana Molukkien pääkaupungissa Ambonissa kesäkuussa 2007. Mielenosoittajat nostivat näkyviin Molukkien lipun ja esittivät perinteisen tanssin.

Molukit on osa Indonesiaa, jonka hallitus on pyrkinyt kovakouraisesti tukahduttamaan itsenäisyysliikkeen toiminnan. Mielenilmausta johtanut Johan Teterissa tuomittiin viidentoista vuoden vankeuteen. Mielenilmauksen yhteydessä pidätettiin Teterissan lisäksi 22 muuta ihmistä. Suuri osa heistä on edelleen vankilassa.

Pidätyksen aikainen kidutus aiheutti pidätetyille vakavia vammoja, joihin he eivät saaneet asianmukaista hoitoa. Johan Teterissa kärsii edelleen kivuista ja hänen terveydentilansa on huono. Lääketieteellisen hoidon saaminen vankilassa on ollut vaikeata. Johan Teterissa sai helmikuussa 2016 erikoislääkärin hoitoa jalkakipuihin, jotka olivat vaivanneet häntä jo kuukausien ajan.

Johan Teterissa ja kymmeniä muita vankeja siirrettiin 2009 vankilaan Jaavalle, tuhansien kilometrien päähän kotoaan. Heinäkuussa 2012 Teterissa ja useita muita vankeja siirrettiin ilman lain vaatimaa ennakkovaroitusta Batun vankilaan. Amnestyn saamien tietojen mukaan vanginvartijat pahoinpitelivät siirrettyjä vankeja potkimalla ja hakkaamalla. Johan Teterissaa hakattiin sähkökaapeleilla, eikä hän saanut hoitoa vammoihinsa. Amnesty on reagoinut vankilassa tapahtuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja epäinhimilliseen kohteluun vetoomuskampanjoilla. Keväällä 2014 Johan Teterissa kertoi olosuhteiden Batun vankilassa parantuneen.

Amnesty International vaatii Johan Teterissan ja muiden mielipidevankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista sekä pahoinpitelyjen ja kidutuksen tutkimista ja niihin syyllistyneiden saattamista vastuuseen teoistaan. Amnesty vaatii Johan Teterissan ja muiden Molukeilta kotoisin olevien vankien siirtämistä Ambonin vankilaan lähemmäksi kotiaan.

Indonesian viranomaisten tulee varmistaa, ettei Teterissaa ja muita vangittuja kiduteta, he saavat pitää yhteyttä lakimieheen ja perheeseensä, ja heille taataan riittävä hoito, ravinto ja juomavesi Indonesian lainsäädännön ja kansainvälisten ihmisoikeusstandardien mukaisesti. Amnesty ei ota kantaa Molukkien itsenäistymispyrkimyksiin, mutta korostaa, että kaikilla ihmisillä on oikeus ilmaista rauhanomaisesti mielipiteensä.

Kirjeitä vapaudelle 2016: Rauhanomaisesta protestista 15 vuoden tuomio

Seuraa meitä: