Ibragim Gazdiev

Ibragim Gazdiev pidätettiin Ingušiassa elokuussa 2007 eikä häntä ole nähty sen jälkeen. Tahdonvastaisia katoamisia tapahtuu edelleen Pohjois-Kaukasiassa. Katoamisiin sekä kadonneiden kidutukseen tai murhiin syyllistyneitä saadaan vain harvoin vastuuseen teoistaan.

Todistajan mukaan aseistetut ja naamioituneet miehet kaappasivat Ibragim Gazdievin Ingušian Karbulakissa 8. elokuuta 2007 ja pakottivat hänet mukaansa. Hän on ollut kateissa siitä saakka, ja hänen perheensä uskoo hänen olevan tai olleen pidätettynä ja eristettynä tuntemattomassa paikassa.

Ibragimin uskotaan tulleen FSB:n (Russian Federal Security Service) turvallisuusviranomaisten pidättämäksi. Häntä pidetään todennäköisesti vangittuna Ingušiassa tai muualla Pohjois-Kaukasiassa. Viranomaiset kiistävät Ibragimin hallussapidon.

Ibragimin isä Muhmed Gazdiev ilmoitti välittömästi poikansa katoamisesta syyttäjän toimistoon. Sieppauksesta käynnistettiin rikostutkinta, joka ei kuitenkaan ole edennyt. Esimerkiksi kaikkia avaintodistajia ei ole kuultu. Todistajat myös pelkäävät antaa lausuntoja.

Tutkintaa on lykätty useasti sillä perusteella, ettei ketään ole voitu nimetä epäillyksi. Muhmed Gadzievin vetoaminen tuomioistuimeen ja perheen saama kansainvälinen tuki on joitakin kertoja auttanut käynnistämään tutkinnan uudelleen.

Mikäli turvallisuusviranomaiset kaappasivat Ibragim Gazdievin, on kyseessä tahdonvastainen katoaminen, ja Ibragim on vaarassa tulla kidutetuksi ja tapetuksi. Amnesty on myös huolissaan Gazdievin perheen turvallisuuden puolesta, sillä perhettä on uhkailtu heidän pyrittyään selvittämään poikansa kohtaloa.

Tahdonvastaiset katoamiset ovat yleinen ongelma Pohjois-Kaukasiassa. Kadonneiden perheet elävät jatkuvassa epätietoisuudessa läheistensä kohtalosta, ja surutyön tekeminen on mahdotonta. Niin kauan kun Gazdievin kaltaisten kadonneiden tapauksia ei selvitetä ja syyllisiä saada vastuuseen, katoamiset jatkuvat.

Amnesty vaatii Venäjän viranomaisia tutkimaan Gazdievin tahdonvastaisen katoamisen perusteellisesti ja puolueettomasti, tuomaan siihen syyllistyneet oikeuteen ja selvittämään hänen omaisilleen, mitä hänelle on tapahtunut.

Seuraa meitä: