Etusivu Person Bayram Mammadov ja Giyas Ibrahimov

Bayram Mammadov ja Giyas Ibrahimov

Azerbaidžanin hallinto hiljentää kriitikkonsa

Bayram Mammadov ja Giyas Ibrahimov maalasivat Azerbaidžanin hallintoa arvostelevan viestin maan entistä presidenttiä esittävään patsaaseen tämän syntymäpäivän aattona. Seuraavana päivänä, 10. toukokuuta 2016, heidät pidätettiin ja vangittiin tekaistujen huumesyytteiden perusteella. Nuoret miehet pahoinpideltiin tunnustamaan heroiinin hallussapito. Tekaistujen huumesyytteiden varjolla heidät tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Opiskelijat Bayram Mammadov ja Giyas Ibrahimov maalasivat vihaisen viestin Azerbaidžanin entistä presidenttiä esittävään patsaaseen. Maan nykyinen hallitsija on entisen presidentin poika Ilham Aliyev, joka hallitsee maata itsevaltaisesti ja on ajanut toisinajattelijat ahtaalle.

Viestissä luki “Hyvää orjien päivää”. Se oli muunnos toivotuksesta ”Hyvää kukkien päivää”, jolla juhlistetaan entisen presidentin syntymäpäivää. Nuoret latasivat kuvan graffitista Facebookiin 9. toukokuuta 2016. Vain muutamaa tuntia myöhemmin heidät pidätettiin tekaistuin perustein: heitä syytettiin huumeiden hallussapidosta.

Bayramin ja Giyasin mukaan poliisit olivat piilottaneet heroiinin heidän tavaroidensa joukkoon. Heidät pidätettiin heti sen jälkeen, kun graffitikuva oli julkaistu, ja kuulusteluissa keskityttiin vain graffitiin. Bayram ja Giyas ovat mielipidevankeja: heidät on vangittu vain siksi, että he arvostelivat Azerbaidžanin hallintoa.

Molempia pahoinpideltiin julmasti ja heidät pakotettiin tunnustamaan keksittyjä rikoksia. ”Housuni riisuttiin ja minut uhattiin raiskata pampulla”, kertoi Bayram vankilasta lähettämässään kirjeessä.  ”Minun oli pakko ”tunnustaa” ja allekirjoittaa heidän tekemänsä lausunto.”

Giyas Ibrahimov tuomittiin 25. lokakuuta kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Hänet todettiin syylliseksi huumeiden hallussapitoon myyntitarkoituksessa. Syyttäjä vaati Giyasille yhdeksän vuoden tuomiota, mutta vastoin yleistä käytäntöä oikeus langetti pidemmän tuomion.

8. joulukuuta myös Bayram Mammadov tuomittiin 10 vuoden vankeuteen tekaistujen huumesyytteiden perusteella. Viranomaiset ovat jättäneet huomiotta syytökset ja todisteet Mammadovin ja Ibrahimovin kokemasta kidutuksesta ja muusta kaltoinkohtelusta.

 

TOIMI NYT!

Lähetä viesti Azerbaidžanin presidentille ja vaadi Bayramin ja Giyasin sekä muiden mielipidevankien vapauttamista.

Kirjoita omin sanoin ja allekirjoita viesti omalla nimelläsi.

Malliviesti, jota voit hyödyntää:

Dear President Aliyev,

I urge you to immediately and unconditionally release Bayram Mammadov and Giyas Ibrahimov, as well as all other prisoners of conscience.
I urge the government of Azerbaijan to fully respect and protect the rights to freedom of expression, association and assembly and ensure that everyone can enjoy these, in conformity with Azerbaijan’s obligations under Articles 10 and 11 of the European Convention on Human Rights.

Yours sincerely,
xx

Voit lähettää viestisi Azerbaidžanin presidentin verkkosivujen kautta tai sähköpostitse: office@pa.gov.az

Seuraa meitä: