Etusivu Hyvät uutiset Hyviä uutisia! Johan Teterissa on 12 vuoden odotuksen jälkeen vapaa!

Hyviä uutisia! Johan Teterissa on 12 vuoden odotuksen jälkeen vapaa!

Joulupäivä toi mukanaan mahtavan uutisen: indonesialainen mielipidevanki Johan Teterissa on viimein vapautettu ja päässyt takaisin perheensä luokse.

Peruskoulun opettajana työskennellyt Johan Teterissa ja 22 muuta mielenosoittajaa vangittiin heidän osoitettuaan mieltä Indonesian presidentin vierailun aikana vuonna 2007. Mielenosoitusta johtanut Teterissa tuomittiin 15 vuoden vankeusrangaistukseen esitettyään perinteisen tanssin ja nostettuaan Molukkien itsenäisyyslipun presidentin nähden.

Teterissa palautettiin viime vuonna kärsimään tuomiotaan kotisaarilleen Molukeille. Tämä oli kaikessa tuomioon liittyvässä epäoikeudenmukaisuudessa helpotus hänelle ja läheisilleen: Teterissaa ja muita mielenosoittajia oli pidetty vankeudessa tuhansien kilometrien päässä kotoaan vuodesta 2009 lähtien eikä Teterissa ollut nähnyt vaimoaan vuosikymmeneen.

Vapaus koitti onneksi pian.

Tutkintavankeuden ja vankilasiirtojen aikana Teterissa joutui kidutuksen uhriksi. Pidätyksen aikainen kidutus aiheutti vangeille vammoja, joihin he eivät saaneet asianmukaista hoitoa. Esimerkiksi Teterissa sai erikoissairaanhoitoa vasta vuonna 2016.

Kaikkiaan vuosia kestäneen vankeuden aikana hänen terveydentilansa on heikentynyt huomattavasti.

Amnestyn Suomen osasto on kampanjoinut Teterissan puolesta jo vuosien ajan vaatien hänen välitöntä vapauttamistaan. Teterissan mukaan kampanjoinnilla on ollut suuri merkitys – ei vain hänelle, vaan kaikille tuhansien kilometrien päässä läheisistään epäoikeudenmukaisia vankeustuomioitaan kärsineille mielipidevangeille.

Kuvassa vasemmalla juuri vapautunut Johan Teterissa ja oikealla toinen samaan aikaan vapautettu mielipidevanki Johanis Riry.

Seuraa meitä: