Etusivu Johtokunnan blogi Amnesty on hyvä työpaikka – johtokunta tutkaili henkilöstöasioita

Amnesty on hyvä työpaikka – johtokunta tutkaili henkilöstöasioita

Kevään viimeinen johtokunnan kokous pidettiin 11.6. Esillä olivat erityisesti henkilöstöasiat, joiden lisäksi käytiin läpi joka kerta esillä olevat kampanjat, aktivismi, toimintasuunnitelma ja talous.

Amnestyn toimiston ilmapiiriä selvitetään säännöllisin kyselyin. Tämän vuoden aikana on tehty myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely. Molempien tulos on erinomainen sekä absoluuttisina lukuina että verrattaessa työpaikkoihin yleensä. Saavutus on sitä parempi, kun otetaan huomioon järjestön työn henkinen haastavuus, raskaat aiheet ja ihmiskohtalot.

Hyvää tilannetta halutaan ylläpitää, ja syksyllä päivitetään yhdenvertaisuus-  ja tasa-arvosuunnitelma. Kun henkilöstöasiat ovat hyvällä mallilla, toimistossa voidaan keskittyä itse työhön.

Kun henkilöstöasiat ovat hyvällä mallilla, toimistossa voidaan keskittyä itse työhön.

Toimintasuunnitelmaa oli jo tammi-huhtikuussa lähdetty toteuttamaan monella saralla. Kampanjat albinismiin liittyvän ruumiinosien kaupan pysäyttämiseksi Malawissa, Latinalaisen Amerikan ihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi ja toiminta kotimaassa perheenyhdistämisen ehtojen tiukentamista vastaan ovat keränneet huomiota.

Kesällä osallistutaan näyttävästi Pride-tapahtumaan muistuttaen maista, joissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tilanne on heikko. Amnesty vaatii sateenkaarisensitiivisyyttä myös turvapaikanhakijoiden kohteluun.

Pakolaisasiat ovat kesällä muutenkin esillä. EU:n ja Turkin välinen sopimus pakolaistilanteen hoitamiseksi on osoittautunut juuri niin ongelmalliseksi kuin ennakoitiin. Suomessa perheenyhdistämisen vaikeuttamisen lisäksi eduskunta on juuri hyväksynyt lakimuutoksen, joka heikentää turvapaikanhakijoiden oikeusapua ja lyhentää samanaikaisesti valitusaikoja.  Tämä on erittäin merkittävä huononnus turvapaikanhakijoiden tilanteeseen.

Ihmisoikeustyötä tehdään yhdessä monen muun toimijan ja järjestön kanssa.

Jokaisessa johtokunnan kokouksessa käy ilmi sekin, että ihmisoikeustyötä tehdään yhdessä monen muun toimijan ja järjestön kanssa. Nyt kuultiin uutisia mm. Pakolaisneuvonnan vuosikokouksesta. Sen toimintaan em. oikeudellisen avun rajaamisella voi olla tuntuva vaikutus. Oikeudellisen avun antaminen on sen päätehtävä.

Myös aktivistityötä käsitellään johtokunnassa säännöllisesti. Nyt listalla oli kesäkuun puolivälissä järjestettävän aktivistikokoontumisen ohjelma.

Amnestyn talous etenee ennakoidusti. Mietittävää antaa se, että kilpailu lahjoittajien rahoista on yhä tiukempaa, hyviä lahjoituskohteita on niin paljon. Onneksi myös lahjoittajia edelleen löytyy. Kansainvälisesti Amnestyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet, jotka ulottuvat tietysti myös Suomeen – tavoitteena on yhä tehokkaampi ihmisoikeustyö joka puolella maailmaa. Kaiken tämän tietäen oli ilahduttavaa kuulla, että varainhankinnassa oltiin toukokuun lopussa ajan tasalla. Kesä feissareineen on Amnestylle tärkeä sesonki.

Keväällä tehtyä taiteilijakollektiivi Tärähtäneiden Ämmien suunnittelemaa Suvakkihuora-aiheista t-paitaa kommentoitiin puoleen ja toiseen. Vaikka tekstiä on myös kritisoitu, myi paita salamannopeasti loppuun. Tällaisellekin kannanilmaisulle on kysyntää.

Kirjoittaja Tuula Haavisto on johtokunnan jäsen.

Seuraa meitä: