Etusivu Hyvät uutiset Pakolaisten tarinat valoteoksessa

Pakolaisten tarinat valoteoksessa

Taiteilija alaa minawi toivoo ohikulkijoiden pysähtyvän hetkeksi teoksensa äärelle. “Suomi on kaukana konflikteista, mutta valoteos ja muistomerkki muistuttavat katsojia empaattisuudesta: tekin jouduitte sotaan, mutta teitä autettiin.”

”Kun ihmisten täytyy jättää kotinsa, he eivät jätä taakseen vain kouluaan, autoaan ja lelujaan, he jättävät osan itseään. Heistä jää jäljelle vain ääriviivat”, alaa minawi kertoo teoksensa my light is your light synnystä.

Idean hän sai työskennellessään Libanonissa kolmen vuoden ajan.

”Haastattelin tuona aikana 1 000 pakolaista ja minusta tuntui, että asialle täytyy tehdä jotain. Voimakkaat tarinat täytyi saada ulos teoksen muodossa”, hän kertoo.

Teos on kiertänyt lukuisia maailman valofestivaaleja vuodesta 2014 lähtien. Aluksi alaa ei ajatellut teoksen ottavan vahvasti kantaa, mutta nyt hän kokee toisin:

”Teos on koruton ja siihen on helppo samaistua. Katsojat ovat vuorovaikutuksessa teoksen kanssa ja palaute on ollut hyvin positiivista”, hän sanoo. alaa toivoo teoksen pysäyttävän ohikulkijan edes hetkeksi, saavan katsojan ajattelemaan ennen kuin tämä jatkaa matkaansa. 

Jos emme pysty pitämään huolta toisistamme, joudumme määrittelemään ihmisyyden uudelleen.

alaa ei koe teoksen olevan poliittinen, sillä se voisi kertoa mistä tahansa sodasta, missä päin maailmaa tahansa. Hän on innoissaan saatuaan teoksen Helsinkiin. Valoteos sijoitettiin Lux Helsingin valotaidefestivaalilla Kasarmitorille talvisodan kansallisen muistomerkin läheisyyteen.

“Suomi on kaukana konflikteista, mutta valoteos ja muistomerkki muistuttavat katsojia empaattisuudesta: tekin jouduitte sotaan, mutta teitä autettiin”, alaa sanoo.

Kuluva vuosi tulee olemaan teoksen viimeinen. Helsingin jälkeen teos matkustaa vielä muutamille festivaaleille, mutta sen jälkeen taiteilija suunnittelee huutokauppaavansa teoksen Amnestyn pakolaistyön hyväksi.

“Amnesty on tunnettu järjestö ja koen yhteistyön kunnianosoituksena.”

Teos avaa kaksivuotisen yhteistyön Lux Helsinki -festivaalin ja Amnestyn kanssa. my light is your light on nähtävillä Kasarmitorilla keskiviikkoiltaan 10.1. saakka.

 

Seuraa meitä: